Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Много деца са сред 15-те убити и 24-те ранени при нападението в училището в руския град Ижевск

Руски полицай на пост близо до мястото на стрелбата в училище 88 в Ижевск, 26 септември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Петнайсет души бяха убити, след като въоръжен мъж откри огън в училище в руския град Ижевск. Единайсет от жертвите са деца. Ранените са 24: двама възрастни и 22 деца. В Република Удмуртия, чиято столица е Ижевск, е обявен тридневен траур.

Нападателят се казва Артьом Казанцев, на 34 години, бивш възпитаник на училището. Говорителят на Следствения комитет Светлана Петренко съобщи: "Нападателят се е самоубил. До момента е установено, че е бил облечен с черна фланелка с нацистки символи и маска. Не е носил със себе си документи". 

Ръководителят на Република Удмуртия Алексадър Бречалов допълни: "Знаем, че се е водел на отчет в психоневрологичния диспансер. Има предположения, че се е придържал към нацистка идеология".

По информация на Росгвардия нападателят е бил въоръжен с два газови пистолета, преработени в бойни.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че президентът Владимир Путин изказва искрените си съболезнования на близките на жертвите и пожелава бързо възстановяване на ранените.

Песков посочи, че Путин е дал съответните разпореждания на федералните и регионалните власти и увери, че всички социални въпроси ще бъдат решени. Освен това говорителят на Кремъл опроверга появилата се през последните дни в някои медии информация, че руските граници ще бъда затворени във връзка с обявената в страната частична военна мобилизация. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени