Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гладоморът в картините на Йона Тукусер. Повтаря ли се историята?

Снимка: Квадрат 500

В Националната галерия Квадрат 500 започва изложбата "Глад", посветена на Гладомора в Украйна през 20-те, 30-те и 40-те години на миналия век.

В тогавашния контекст и тогавашната ситуация, това е най-големият глад, който Източна и Централна Европа е преживявала в историята, каза в предаването "Хоризонт до обед" кураторът Мартина Йорданова.

"Нейният подход е много личен, защото цялото ѝ семейство е израснало там. Това е един личен порив, лично изследване на Йона, което тя прави в продължение на 10 години и създава тези живописни платна."

Художничката е правила и лични интервюта с преживели периода на Гладомора, уточни кураторката.

"Има едно нещо, което е по-страшно от войната и това е гладът. Гладът много често е следствие от войната. Това, което Йона призовава, е да сме по-чувствителни и да не забравяме това, което ни се е случило."

Йона Тукусер интерпретира в своята живопис трагичните последици от глада през ХХ век. Изложбата прави тревожен паралел с настоящето в контекста на войната в Украйна.

Йона Тукусер  Снимка: Квадрат 500

Тукусер е родена през 1986 година в българско семейство, в село Главан (Одеска област). Потомка е на род, който през 1832 се изселва от село Главан, община Гълъбово, област Стара Загора, България.

"Историята се повтаря. Който не си помни историята, ще я повтори отново. 13 години вече изследвам темата за Гладомора. 13 години работя с архивите в Украйна. През 2018 г. започнах да заснемам документален филм, разговори с българи, които са преживели страшния глад след Втората световна война. Днес това, което се случва в Украйна, тази канибалска политика, желание за обладаване на територия, политиката на Русия "да изяде" Украйна, да я консумира, да "отгризне" част от нея, да я присвои – това е канибалска политика", коментира Йона Тукусер пред БНР.

В тази изложба имената на картините са по-важни от самите картини, сподели художничката.

"Всяка картина има история, в буквалния смисъл на думата."

Повече чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна