Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Цветелина Петкова: Употребата на райски газ може да предизвика респираторни, сърдечни, неврологични и психиатрични увреждания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ако искате да се информирате за рисковете от употребата на райски газ, може да го направите между 12 и 18 часа на откритата сцена в градинката пред хотел „Рила“ в столицата.

Доктор Цветелина Петкова, която е директор на Превантивно – информационния центъра по проблемите на наркоманиите към Столична община, запозна слушателите на БНР с основните проблеми, до които може да доведе приема му.  „Потенциалът за пристрастяване към райски газ е нисък, но се наблюдават редица усложнения, най- вече при интоксикация. След нея може да се стигне до респираторни, сърдечни, неврологични и дори психиатрични увреждания“.

При многократната употреба се увеличава вероятността от причиняване на вреда, обясни д-р Петкова. „Голяма е опасността, когато райски газ се съчетава с алкохол. Това лято имахме няколко такива случая. Повечето са сред момчетата. Едно от тях беше в прекоматозно състояние. Необходима беше детоксикация. Друго пък отключи психоза“.

Опасност има и при директно поемане на райския газ от флакончета, обясни тя. „Те са от 8 милилитра. Има опасност от ниската температура, която може да причини изгаряне на устната кухина и на белите дробове“.

Ако все пак има някакъв прием, нека той да става навън, посъветва Цветелина Петкова. „В кола рискът от изпадане в коматозно състояние е много голям, защото няма достатъчно кислород. Шофирането след употреба на райски гази и алкохол пък може да има трагични последици“.

При дългосрочна употреба на райски газ много бързо се изчерпва витамин Б12, предупреди тя. „Получават се мускулни крампи и припадъци. Но това може да стане  и при еднократен прием, ако човек има някаква генетична мутация. Не са изключени и фатални последици“.

По време на днешната информационна кампания родителите, учителите и учениците имат възможност да получат брошура с информация и да зададат въпросите си на специалисти, обясни д-р Цветелина Петкова.

Цялото интервю на Таня Милушева с д-р Цветелина Петкова може да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна