Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова защита от кибератаки в Израел вече не действа в самия компютър, а го обгръща отвън и не позволява проникване на нежелан софтуер

Ясен Танев
Снимка: Ирина Недева

България и Израел навлизат в решаващи дни преди парламентарните избори. Нараства значението на медиите и вероятността от кибер атаки срещу тях. Как два от най- авторитетните израелски вестника защитават компютрите и информацията си стана ясно на конференция, на която бяха допуснати и кореспондетките на БНР в Тел Авив.

Известните до момента кибер системи са създавани на базата на биологични модели и когато говорим за начини на проникване в тях, използваме термини като вирус, мутация, заразяване. Хакерските атаки също са изградени на сходен принцип. Различна система за защита, основана на математически модели на базата на теорията на вероятностите, са изградили в Израел. За тях пред БНР разказа Игал Розенфелд – директор на стартъпа, създал новата система.

„Започнахме да работим още преди 5 години над кибер защитата от нов вид . Наложи се да ускорим темповете на създаване на вариант за защита на медиите по време на пандемията. Беше започнала тенденцията, още преди пандемията от Ковид, журналистите да работят от домовете си, от личните си компютри, и да изпащат в редакциите готовите материали, звукови и видео файлове. Проблемът е, че всеки журналист притежава различни технологии за компютърна защита, с различна степен на сигурност. В началото в редакциите са преглеждали всеки материал за вируси, но това изисква много време и допълнителни сили. Въпреки проверките е била реална възможността да попаднат заразени файлове и различни програми за следене. Два от най-големите израелски всекидневника : „Джерусалим поуст“, „Маарив“ и няколко американски издания се обърнаха към нас. Изискваха надеждна защита и им я дадохме. Сега всеки файл, който редакторите приемат, се преобразува така, че няма значение дали е бил заразен, няма значение от кого е изпратен и от какъв компютър, на който е създаден. Файлът приема изцяло нов облик. Досега защитната система е действала вътре в самия компютър, сега го обгръща изяло отвън и не позволява проникване на нежелан софтуер.

Редакциите избраха нашата услуга след като бяхме успели да защитим водопреносната система на Израел от много сериозна хакерска атака. По време на атаката не просто са се опитали са да спрат водата, а да проникнат в хлорохранилищата и да пропуснат хлор в такива количества, че водата да стане отровна.

В началото, медиите си представяха, че  трябва да защитим компютърните системи - персонални компютри, служебни компютри, интернет свързани устройства на всеки журналист, но това се хиляди телефонни апликации и програми, а също трябваше да осигурим безопасност за пътя на предаване на информацията. Затова насочихме усилията си само върху редакционната компютърна система.

Преди да предложим нашия защитен чадър, решихме да го тестваме. Всички световни медии отразиха нашия призив към хакерите от цял свят. Дадохме им 5 денонощия да се опитат да пробият системата ни. Наградата бе 100 хиляди долара. Много се стараха, но не успяха въобще да проникнат в програмата. Наградата ни още е актуална. Вече 5 хиляди хакери в продължение на 4 години се мъчат да влязат в системата ни.

Освен от външни заплахи и опити да бъде заобиколена защитната стена, както и от случайно проникване в системата, нашия софтуер пази и от злонамерени атаки отвътре“.


От 27 септември стартира Месецът на киберсигурността и в Европа, напомни в предаването „Хоризонт до обед“ Ясен Танев, който е председател на Българската асоциация за бизнес софтуер. „Провежда се по инициатива на ЕК. Българското правителство също участва. Посланието му е, че в една дигитална среда трябва да има масово образование, което да изгради базовите навици. Аз се занимавам с такова обучение на деца. Необходимо е да започнем да изграждаме този базов дигитален имунитет, но трябва да бъдем подкрепяни от умни системи, които реагират адаптивно на променящата се среда“.

Гласуването с машина е по- лесно и по-сигурно, обясни експертът. „Генерира се протокол и се избягват човешките грешки. Хора от IT сектора започнаха да работят съвместно с ЦИК. Изведе се модела и процесите, за да бъде ясно как се стига до защитена машина. Не говорим само за софтуера в машините, но и този, който се намира в „Информационно обслужване“.

Цялото интервю на Добромир Видев с Ясен Танев може да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна