Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерименти в полето на книгата

Зинове, комикси, арт- и фотокниги попълват нишата на независимите артистични издания. Няколко книжарници и колективи у нас поддържат тяхното съществуване и организират обществото на авторите им. Андреа Попйорданова, илюстратор и графичен дизайнер, завършила илюстрация в Единбург и магистърска степен по визуална комуникация в Кралския колеж в Лондон, е част от платформата "Тираж", която работи за популяризацията на тези експерименти в полето на книгата. 

"Този тип издания са разнообразни както с начините на създаването си, така и с финансирането си. – казва тя – Това често са картинни издания, хората, които ги правят, са разнообразни артисти-фотографи, живописци, скулптори, графични дизайнери, илюстратори. Тези издания са най-подходящият формат една идея да бъде предадена. Със сигурност хората, които ги правим обаче, имаме интерес към книгата като обект. Те могат да бъдат разпространявани пред повече хора и то не в изложбено пространство, тоест търси се различна публика. 

Освен това изданието е изцяло в ръцете на автора, то може да бъде нарисувано на ръка, но може да бъдат използвани и сложни печатни процеси" 

В платформата "Тираж" могат да се видят над 50 експериментални артиздания, които създават една обща картина на съвременните процеси в тази творческа сфера. Тиражите им обикновено са малки, затова целта на дигиталната колекцията е те да достигнат до по-широка аудитория и да се осмисли развитието на формата.

"Хартията е важна, защото, когато държим нещо в ръцете си и го прелистваме, това носи особен тип преживяване – казва Андреа Попйорданова – има интимност, която едно изображение в дигиталното пространство не може да даде."

Чуйте разговора с Андреа Попйорданова в "Какво се случва"

Снимки – ©Martin Simeonov, "Тираж"

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна