Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Майка" е най-добрият филм на "Златна роза" 2022

Снимка: "Златна роза"

Филмът "Майка" на Зорница София е големият победител на 40-ия юбилеен фестивал на българския игрален филм "Златна роза". Историята, която разказва за майчинството като избор и начин да направиш света по-добро място, имаше своята световна премиера именно във Варна. "Майка" беше и първото българско предложение за чуждоезичен "Оскар" тази година.

Операторът на кинопродукцията, спечелила приза за най-добър филм, Крум Родригес, също получи награда. Той беше отличен с диплом за тихото навлизане на камерата в същността на сюжета.

Филмът се базира на факти от живота на Елена Панайотова – театрален режисьор, педагог и продуцент, основател на "Лятна театрална академия за деца в риск" в Широка лъка и международната програма "Артисти за деца" в Кения. Проектите ѝ, които тя ръководи в сферата на изкуството и образованието, въвличат над 200 артисти и 5000 деца и младежи от четири континента. В тази нейна реалност ни въвлича и сюжетът на "Майка". Филмът е игрална драма с елемент на документалност.

Видовата му характеристика обаче е важна дотолкова, доколкото дообогатява историята и идеята. "Майка" носи силен художествен потенциал. Наблюдава се смела хибридна работа, в която художествените допълнения в действителната история, на която се основава филмът, не я пропукват, а затвърждават посланията ѝ. И макар като зрител да не можеш да останеш равнодушен към средата и начина, по който тя влияе – както през персонажите във филма, така и през личната емоционалност на всеки човек, най-голямата истинност в киноисторията идва от неподправеността на децата с диви сърца и очи, които не играят, а са себе си. В следствие на това "Майка" е резултат от един жив и автентичен снимачен процес, който води до реализъм.

Филмът показва, че изкуството прави чудеса и създава от хората мечтатели, но преди всичко служи като пример за това как една жена може да превърне травмата си в триумф. Той ни учи какво означава не да станеш, а да бъдеш майка.

Затова и в звуковия файл режисьорката Зорница София разказва кога настъпва всъщност раждането на майката.

Децата от Широка Лъка и гетото на Кибера, Кения също получиха награда от журито на "Златна роза" за своите отворени и добри сърца. Дария Симеонова, която се превъплъщава в ролята на жената, избрала да бъде майка – Елена Майер, се качи на сцената на фестивала, за да благодари на истинската Елена, но Панайотова, че е живяла достойно за филм, и то при получаването на наградата за "Най-добра женска роля".

Разговорът с нея също започва от това кога настъпва раждането на една майка.

Снимка – "Златна роза"
По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна