Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Принтиране на жива тъкан

Снимка: iStock

Кореспондентите на БНР в Израел Феня и Искра Декало надникнаха в лабораторията на факултета по микротехнологии при Телавивския университет, ръководена от проф. Тал Двир, където има пробив в принтирането на тъкани.

"Обличат ни в дрехи подобни на скафандри. В лабораторията има няколко помещения, като светая светих е това с принтера( може би има и и още принтери). Наш водач е ст.н.с. дбн Асаф Шапира, ръководител на лабораторията. А обектът на наблюдение е един мишок, който освен собственото си сърце има още едно-външно, а специална апаратура определя как точно то пулсира и колко течност изхвърля":

"Лабораторията съществува от 2011 г. и се занимаваме с триизмерно принтиране на тъкани. Най-напред започнахме с коремна тъкан, която е равна, но вече се насочваме към по-обемни органи, които съдържат и кръвоносни съдове. 3 годишен е пътя ни до отпечатване на орган приличащ на човешко сърце, който включва клетки и извънклетъчни вещества. Отпечатването става от колаген, премесен с мускулни и кръвни клетки. Все още сме в опитен период. Мисля, че сме по-напред от подобни лаборатории, каквито има в цял свят, но все още не сме достигнали до ниво изцяло да сменим с отпечатано сърцето, дори на опитните животни. В момента следим какво е състоянието на създадения от нас орган, ако действа паралелно със съществуващо сърце при животни. 

За разлика от други лаборатории по света се насочваме да отпечатаме възможно най-сложни органи, каквото е сърцето, въпреки че резултатите идват по-бавно и се изискват повече изпитания и изследвания. Отличаваме се и с това ,че работим на базата на материали и вещества взети от самия пациент. Това прави изследванията по-скъпи и конкурентите ни го избягват.

Докато се правят опитните с животни, отпечатахме и модел на човешко сърце. Казвам, че е модел, защото е с 2 см по-късо от обикновеното сърце на възрастен човек. Важното за сега е създаване на компютърния алгоритъм. Отпечатването отне 4 часа. В нашата лаборатория работим и за отпечатване и на най-различни други органи. Например ретина на окото, тъкани на червата, на костен мозък, в което са най големите ни успехи." 


По публикацията работи: Людмил Фотев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна