Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама българи финишираха тазгодишното издание на Спартатлона

Българският екип
Снимка: Деян Петков

Емил Генов и Благой Солаков завършиха едно от най-старите и престижни бегачески състезания в света - ултрамаратонът, наречен Спартатлон. Той се провежда всяка есен в Гърция, а 245-километровото му трасе преминава от Атина до Спарта, по древния път, изминат от атинския воин Фидипид след битката при Маратон през 490 г. пр.н.е. Тогава Фидипид изминава разстоянието, за да съобщи за победата на гърците над персите. 


Емил финишира на 28 място от 350 стартирали бегачи. Неговото време е 30:18 часа. Благой заема 120 място с време 34:55 часа.


Много силно представяне в първите 100 км е имал рекордьорът и трикратен победител в “Обиколката на Витоша” Христо Цветков. На Спартатлона той се е движел преди 10-ото място, като на моменти е бил шести, но стомашен проблем го е отказал след 150-ия километър и въпреки опитите на медицински екип да му помогне, се е наложило Христо да прекрати участието си.


При 70-ия километър се е отказала и българката Михаела Енгларо. Преди около 2 седмици тя участва в Европейското първенство по 24-часово бягане и второ тежко състезание за толкова кратък период е изчерпало силите й. Това разказаха за БНР българските участници, които в момента пътуват обратно към страната ни. Те споделиха, че времето тази година е било много горещо и затова много бегачи са се отказали по трасето.


Победител за втора поредна година е 40-годишният грък Fotis Zisimopoulos, който си подобри времето от миналогодишния Спартатлон, като финишира след точно 21 часа (със 7 километра загубване по трасето). Миналата година той записа 21:57:20 и това беше най-добрият резултат от над 30 години. По-бърз е бил само легендарният бегач Янис Курос, който в пъврото издание на Спартатлона, през 1984 г. записва неподобрения до момента рекорд от 20:25 часа.


При жените и тази година победи латвийката Diana Dzaviza (35 г.) - 25:03 часа, второ най-добро време при жените-бегачки в историята на Спартатлона.


Миналата година Деян Петков, който сега беше в поддържащия екип на българските участници, постигна второто най-добро българско време, поставяно някога на Спартатлона - 29:27:50 часа. Най-успешният българин до момента е Руско Кадиев, който през 1992 г. става победител в Спартатлона с време 24:08:13 часа. 


---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна