Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След изборите. Коментар на доц. Албена Танева и проф. Росен Стоянов пред БНР

Снимка: Ани Петрова

"Политическите сили ще имат отново възможност да проявят своя опит в коалиционната култура. Предизборната кампания беше вяла, скучна и безстилна, но и досадна с елементарния похват да се нажежават страстите на твърди ядра или с разбирането за политиката като насъскване на някакви публики едни срещу други".

Това каза пред БНР политологът и преподавател в Софийския университет доц. Албена Танева.

По думите ѝ резултатите от изборите не се дължат само на предизборната кампания и е важно да се зададат няколко въпроса:

"Защо и как партиите номинират кандидатите си? По какъв начин партиите биват идентифицирани от избирателите? Колко човека могат да назоват, освен политическия лидер? Как изграждат доверие? Как партиите се финансират? Тези въпроси заспиват във вниманието ни".

И посочи пример с ДПС, което не спира да изгражда своя партиен капацитет и компетентност на партийния си актив, независимо каква е позицията на Движението.

"Политическите партии трябва да имат своята устойчивост, иначе ситуационното пространство става голямо. Винаги има ново лице. Партиите трябва да се борят за своя авторитет".

В Изборното студио по "Хоризонт" с коментар по темата се включи и проф. Росен Стоянов, специалист по политически комуникации:

"Погрешно се изговориха куп ненужни неща в предизборната кампания с уговорката, че трябва атмосферата да се нажежава. Можеше да бъде по-дипломатично и перспективно, при положение че имаме толкова много, различни и големи кризи".

Според него политическото с уклон към политиканстване ще продължи - това е нивото на нашите кандидати, каквито припознаваме като основни водачи.

"Потенциалът нещата да потръгнат по друг начин съществува и то е в рационално негласуващите хора".

По думите на доц. Танева призова партиите да успеят да съставят управление, защото "държавата трябва да се върне в нормалността и да осигури стабилитет на своето развитие, което изисква мъдрост в програмирането му".

Проф. Стоянов изрази надежда партиите да изпитат смирение и ясно да артикулират поемането на отговорност.

Интервюто с доц. Албена Танева и с проф. Росен Стоянов можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна