Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязък завой в Лондон, Тръс и Куартенг: Вслушваме се в гласовете на другите

Тръс и Куартенг на конференцията на Консервативната партия в Бирмингам, Великобритания, 2 октомври 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания премиерът Лиз Тръс и министърът на финансите Куази Куартенг, изправени пред бунт в редиците на Консервативната партия и реална заплаха т. нар. мини-бюджет да не бъда гласуван в Камарата на общините, направиха рязък завой в политика и обявиха, че се отказват от спорните плановете за намаляване на подоходния данък на най-богатите.

Тръс и Куартенг се аргументираха за решението си с твърдението, че "се вслушват в гласовете на другите", но за никого не е тайна, че плановете за съкращаване на данъците и вземане на допълнителни заеми сринаха паунда на валутните пазари и загубиха доверието на инвеститорите.

И двамата обаче продължават да смятат, че не са допуснали грешка с бюджета. Освен това, Тръс продължава да има пълно доверие на финансовия си министър въпреки призивите за неговата оставка.

След завоя във фискалната политика правителството се надява мини-бюджетът да бъде подкрепен в парламента. Един от големите критици на плановете – бившият министър Майкъл Гоув, каза, че Лиз Тръс е "отхапала по-голям залък, отколкото може да сдъвче", но сега вече е склонен да подкрепи бюджета.

Други обаче настояват правителството да преосмисли и други аспекти на политиката, която смята да следва.

Бившият министър на културата Надин Дорис, която беше изключително лоялна на бившия премиер Борис Джонсън, пък предложи Лиз Тръс да свика избори. Тя посочи, че мнозина недоумяват, че Тръс се е отказала да следва плановете на Джонсън, което представлява хвърляне на вятъра на тригодишен труд.

"Никой не е искал нейните мерки. Ако Лиз Тръс иска нов мандат, трябва да го получи от страната", заключи Надин Дорис.

Торите обаче в момента изостават чувствително от лейбъристите в анкетите и евентуални извънредни избори едва ли ще ги оставят на власт.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна