Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как гласуват и избират русенци

Резултатите от парламентарните избори на 2 октомври
Снимка: БГНЕС

Русенският избирателен район се отличава с подкрепата си към нови формации. Така се случи с "Има такъв народ", и с "Продължаваме промяната" в последните години. Какво е положението сега, когато ГЕРБ си върна в района лидерската позиция, разказва кореспондентката ни Ася Пенчева.

Регионалната обвързаност на народните представители не е критерият, който определя дейността им в парламента. Може да не знаеш името на Главната улица в Русе, но да запишеш името си в историята му. По принцип може, но не се е случвало. Не го направиха нито Станишев, Масларова, Мегелена Кунева, Емел Етем, Софиянски, Меглена Плугчиева... списъкът е дълъг. Списъкът на тези, които използваха русенци за трамплин на собствената си политическа кариера. Единствен в най-новата ни история социалистът Крум Зарков успя да заличи столичния си произход и вече всички тук го разпознават като "наш, русенски". Няма да продължавам дълго, но ще кажа, че той направи много усилия в тази посока - чете книги, пита коренното население, бори се за каузите ни и продължава да показва уважение.

На партиите Русе сигурно им е важен. Иначе защо ще пускат в изборна битка четирима бивши министри и един шеф на парламента.

На тези избори ГЕРБ заложи на Десислава Атанасова - бивш министър на здравеопазването, "тежката артилерия" по думите на лидера им Борисов, председател на парламентарната им група. Тя като локомотив изтегли симпатиите както на русенци, така и на съседите от Разград, където също беше водач.

Изборът на "Продължаваме промяната" също може да се определи метафорично с понятие от транспортния сектор, тъй като начело бе бившия министър на транспорта Николай Събев. Неговата харизма е безспорна и формацията почти запази подкрепа сред избирателите, макар че ще трябва да се разделят с един мандат.

Социалистите пък, които нямаше начин да получат отново Крум Зарков първо заради опозиционната му риторика към Нинова и после заради участието му в служебния кабинет, имаха за водач бившия земеделски министър Иван Иванов. Той допреди септември месец не беше идвал в Русе, но това в червените редици не е проблем и 7000 човека го изпращат в парламента.

Демократите, след като от доста време не могат да улучат точните критерии на русенци, решиха да заложат на сигурно и за водач на листата определиха на централно ниво, разбира се, бившият министър на правосъдието Надежда Йорданова. Тя направи каквото можа и си заслужи депутатска банка в дясната страна.

Картинката на властта няма да е пълна, ако към нея не прибавим бившият председател на парламента Ива Митева, която трябваше да мобилизира избирателите от "Има такъв народ" въпреки всичко, което видяхме с очите си. Там сриването е просто ужасяващо, тъй като не беше отдавна времето, когато точно хората на Слави гледаха на света от върха на политическата пирамида.

След изборите в неделя, когато направихме или не направихме каквото зависеше от нас, следват коментарите. Новите звезди в Русенска област са хората от "Възраждане" и затова въпросите ми са за тях, за ситуацията и за прогнозите.

"Не ме изненадва. Това е наказателен вот. Те са новото лице, а българинът се подвижда по новите лица, прехвърля вота обикновено на тях, с новите си надежди."

"Възраждане" бележат успех. Трябва да вземат един мандат, което при тях е наистина успех. Общото недоволство от всичко, включително войната с Украйна, влошаването на ситуацията на хората води до издигането на такива партийни субекти. Също като "Атака", като "Воля", абсолютно идентични. Ще има един коректив и един отдушник на лошото настроение. То трябва да бъде покрито и представено. Няма да има проблем, това няма да е лошо."

Ако прогнозата за нови избори след 5-6 месеца е вярна, би било чудесно и партиите, вместо да пращат тук елита си, да направят наистина смислена кампания с послания, със срещи, с истински дебати в медиите - национални и регионални. По-скъпо излизат самите избори - в пари и време от живота ни.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени