Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Драгомир Ангелов: За 22 години в компютърното зрение промяната е от земята до небето

Драгомир Ангелов
Снимка: Добромир Видев
Много от системите за автономните автомобили са много по-добри от повечето шофьори. В това е убеден професор Драгомир Ангелов. Той е професор по обработка на естествен език в "Иейл“, сред разработчиците е на системите за автономни автомобили на "Уеймо“ – това е компания на Гугъл, която през 2017 година започна с "Итнел“ планове за разработването на автономни автомобили.

С компютърното зрение Драгомир Ангелов се занимава от 22 години. Той беше един от гостите на Института по компютърни науки и изкуствен интелект - ИНСАЙТ на приключилия преди дни форум в София.

"За тези 22 години в компютърното зрение промяната е от земята до небето". Това коментира в интервю за предаването "Хоризонт до обед" проф. Драгомир Ангелов:

"Преди 20 години много от различните апликации или модели за компютърно зрение бяха развити от експерти много детайли, които експертите сами се опитваха да имплемитират моделите. Сега всичко се прави предимно от невронни мрежи и се тренират много данни. Възможностите на тези невронни мрежи, чрез които предимно се прави повечето компютърно зрение, могат да правят доста впечатляващи неща в нашата дисциплина на автомобили. Вече можем да караме автомобилите в няколко града без шофьор и да чувстваме, че можем да го правим достатъчно безопасно".

Цялото интервю с Драгомир Ангелов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!