Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100 години от приемането на арменските бежанци в България, представени в изложбата „Памет“

Снимка: РИМ - София

Тази вечер (4 октомври 2022 г.), от 18.00 часа, в Регионалния исторически музей – София се открива изложбата „Памет“ – 100 години от приемането на арменските бежанци от българската държава. Инициативата е под патронажа на извънредния и пълномощен посланик на Република Армения в Република България Н. Пр. Армен Едигарян.

Изложбата е уникална и отвежда към началото на ХХ в., когато няколко вълни от арменски бежанци последователно пристигат в България, каза в предаването „Радиокафе“ кураторът Кателина Павлова.

„Това не са просто идентифицирани движими културни ценности, това са вещи – фотографии, книги, документи, църковна утвар, собственост съответно на семейство от арменската общност в София, на издателството на вестник „Ереван“ и на музея на арменския храм „Сурп Кеворк“ в Пловдив. Тези вещи не са обикновени, те са реликви“, добави Павлова.

Тя добави, че всички експонати са придружени от истории, представящи техните собственици. Освен преносители на данни за материалната култура, те пазят и емоциите от преживяното.

Изложбата „Памет“ е посветена на 30-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между Република Армения и Република България. Тя може да бъде видяна до 30 ноември 2022 г.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна