Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Nestle ще инвестира 1 млрд. долара за устойчиво производство на кафе

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хранителният гигант Nestle се ангажира до 2030 г. да похарчи над 1 милиард швейцарски франка (1,01 милиарда долара) за усилия за устойчив добив на кафе, което е повече от два пъти повече от предишното му обещание. Промяната е заради предизвикателствата, свързани с изменението на климата, които създават особени рискове за кафето, съобщи агенция Ройтерс.

Редица проучвания показват, че до 2050 г. около половината от земята, която понастоящем се използва за отглеждане на кафе, особено на висококачествения сорт арабика, може да се окаже непродуктивна поради повишаването на температурите, сушата и болестите.

Междувременно мултинационалните компании са изправени пред засилен репутационен и правен натиск от страна на потребителите и правителствата да почистят своите глобални вериги за доставки в борбата с изменението на климата.

Европейската комисия предложи няколко закона, насочени към предотвратяване, а в случаите на принудителен труд - към забрана на вноса и използването на продукти, свързани с нарушения на околната среда и правата на човека.

Nestle, която вече е поела ангажимент до 2025 г. да добива цялото си кафе по устойчив начин, заяви, че сега се стреми до тази дата 20 % от кафето ѝ да бъде отглеждано чрез "регенеративни" селскостопански практики.

Те включват засаждане на покривни култури за защита на почвата, използване на органични торове за подобряване на плодородието на почвата и увеличаване на използването на агролесовъдство и междинни култури за запазване на биоразнообразието - всичко това с цел намаляване наполовина на емисиите на парникови газове до 2030 г.

В изявлението, с което обявява плана си да удвои разходите си за устойчиво снабдяване с кафе, компанията заявява, че "се ангажира да подкрепя фермерите, които поемат рисковете и разходите, свързани с преминаването към регенеративно земеделие", и ще предоставя програми, целящи да им помогнат да подобрят доходите си.

В обширен доклад за кафето, публикуван миналата година, се казва, че има малко доказателства, че усилията на най-големите световни пекари и търговци на кафе за предотвратяване на нарушенията на правата на човека и на околната среда имат някакво въздействие, тъй като повечето земеделски производители работят на загуба и не могат да произвеждат устойчиво.

Според доклада секторът на кафето се оценява на 200-250 млрд. долара годишно на ниво търговия на дребно, но държавите производителки получават по-малко от 10 % от тази стойност при износа на зърна, а земеделските производители - дори по-малко.

По данни на организациите с нестопанска цел Fairtrade и Technoserve, около 125 милиона души по света разчитат на кафето като източник на препитание, а около 80 % от семействата, отглеждащи кафе, живеят на или под прага на бедността.
По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна