Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново издание на "Съновидение за св. Борис I" за 100-годишнината на Анжел Вагенщайн

Снимка: Colibri.bg

Специално илюстровано издание на "Съновидение за св. Борис I" вече е на книжния пазар дни преди стогодишния юбилей на Анжел Вагенщайн.

Това е книга по сценария на филма "Борис I", каза пред БНР издателката Жаклин Вагeнщайн. 

В книгата "Съновидение за св. Борис I" Анжел Вагенщайн представя може би най-драматичната фигура от българското Средновековие. Борис I е владетелят, наложил и с неописуемо насилие, но и със святост и благост, православието и славянската писменост – два държавнически акта, превърнали България в една от най-великите и могъщите държави на своето време. Написан на едновременно старинен и съвременен български език, което му придава особен привкус на старинна хроника, романът „Съновидение за св. Борис I“ остава една от най-емблематичните книги на големия български писател и завинаги заема мястото си в златния фонд на българската литература.

"На честването, което попада във фестивала "Синелибри", ще покажем и три негови филма. На 17 октомври е рожденият ден на Анжел Вагенщайн и в Дома на киното ще има среща - с Божидар Манов и Димитър Стоянович ще си поговорим за Джеки. Той няма да може да дойде физически. Читателите ще имат възможност да си закупят предварително подписани от него книги", разказа Жаклин Вагенщайн.

На 17 октомври, 18 часа, Дом на киното. 

Интервюто на Даниела Големинова с Жаклин Вагeнщайн в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна