Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Софийската районна прокуратура: Изказването на Нинова е политическо и недопустимо

Прокуратурата реагира остро на обвиненията, че "държавното обвинение е взело в свои ръце вътрешнопартийния преврат" в БСП

Административният ръководител на Софийска районна прокуратура Невена Зартова и прокурор Георги Иванов (на снимката) дадоха брифинг - 4 октомври 2022 г.
Снимка: БГНЕС

По повод днешното изявление на лидера на БСП Корнелия Нинова, според която държавното обвинение участва "в опит за вътрешнопартиен преврат", прокурорът от Софийска районна прокуратура Георги Иванов призова политиците да се въздържат от такъв тип говорене. 

Председателката на БСП и двама членове на ръководството на социалистите са призовани от прокуратурата по жалба на Кирил Добрев. Призовката на Нинова е за 12 октомври. Прокурор Иванов призова политиците да не използват държавното обвинение за тяснопартийни цели:
"Ако жалбата беше от страна госпожа Нинова срещу Кирил Добрев, значи ли това, че господин Кирил Добрев не следваше да бъде призоваван за снемане на писмени сведения. Нима законите не са еднакви за всички и не трябва да се спазват от всички български граждани, включително и политиците". 

И още: "Недопустими са политически изказвания, с манипулативни твърдения и които представят прокуратурата по начин, който не отговаря на обективната действителност. Изказването на г-жа Корнелия Нинова е изцяло политическо и недопустимо, и цели единствено отклоняване вниманието на българските граждани от техните актуални проблеми. С подобен тип говорене няма да намалее престъпността, която се увеличава и всички ние страдаме от нея", каза прокурорът.

Георги Иванов обясни, че той е изпратил призовките за снемане на писмени обяснения до Нинова и още двама членове на ръководството на БСП. Това е станало по сигнал на Кирил Добрев срещу отказ от изпълнение на решението на Върховния касационен съд, с което беше отменено изключването му от партията. 

По-късно днес Добрев обясни, че е подал жалбата, защото, след като е изключен от БСП заради фалшификации, съдът го е възстановил като член на Националния съвет на партията, но правата му са били нарушени:



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени