Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руският петрол "Уралс" се продава в Европа с отстъпка до 22,5 долара

Отстъпката за руския експортен петрол „Уралс“ в Европа варира от 18 до 22,5 долара за барел през септември, докато цената му по същото време е 62-72 долара за барел, съобщи за РИА Новости източник, запознат с данните, на които се базира Министерството на финансите.

„Разликата през септември беше между 18 и 22,5 долара“, каза източникът, отговаряйки на въпрос за отстъпката от пазарната цена в Европа. Цената на „Уралс“ е в диапазона от 62 до около 72 долара, уточни той.

Графика на ценовата разлика между петрол Уралс и петрол Брент (в долари за барел)


Средната цена на суровия петрол „Уралс“ през септември е 68,3 долара за барел, което е с 8,7% по-ниско от август тази година и с 5,8% по-ниско от септември миналата година, сочат данни на Министерството на финансите.

Отстъпката за руския суров петрол се отчита спрямо световните бенчмаркове, по-специално „Брент“. Средната цена на фючърсите за суров петрол тип „Брент“ през септември е 90,2 долара за барел (82,9 до 95,7 долара), но цената на „Брент“ е малко по-различна на физическия пазар, където се изчисляват сделките с „Уралс“.

Графиките на цените на петрол Брент и петрол Уралс (в долари за барел)


Купувачите на руски суров петрол се сблъскват с трудности при логистиката, наемането на кораби и застраховането на сделките след налагането на нови западни санкции заради войната на Русия в Украйна. Вследствие на това руският суров петрол „Уралс“ постоянно се продава с отстъпка. Например, през юли тази отстъпка е била в диапазона 32-35 долара за барел. През септември Руската енергийна агенция към Министерството на енергетиката заяви, че отстъпката за „Уралс“ е намаляла наполовина през последните два месеца - от 40 на 20 долара за барел, благодарение на по-евтиния превоз и алтернативните потребители на руски суров петрол.

Междувременно руското финансово министерство заяви в сряда, че очаква допълнителни 305,6 милиарда рубли (около 5,2 милиарда долара) бюджетни приходи през октомври благодарение на по-високите цени на петрола, предаде Ройтерс.

Министерството посочи, че не планира да използва допълнителни бюджетни приходи за закупуване на чуждестранна валута или злато на пазара, тъй като такива покупки съгласно бюджетното правило бяха спрени в началото на 2022 г.

Министърът на финансите Антон Силуанов каза през миналата седмица, че Русия може да възобнови покупките на валута още тази година, тъй като той обяви нова цена от 62-63 долара за барел за бюджетното правило, което отклонява излишните приходи от петрол в нейния фонд за богатство.


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна