Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поглед към голямата архитектурна изложба “Варна през погледа на архитекта”

Проф. Тодор Кръстев: Ролята на архитектурата в съвременното общество може да бъде катастрофална, а може да бъде и възвисяваща

Проф. Тодор Кръстев
Снимка: Ани Петрова
В седмицата, когато отбелязваме Световния ден на архитектурата, в Съюза на архитектите може да бъде видяна изложбата “Варна през погледа на архитекта”, свързана с 50-тата годишнина от провеждането на 11-ия конгрес на Международния съюз на архитектите, което е най-голямото архитектурно събитие досега на територията на България.

"Ролята на архитектурата в съвременното общество може да бъде катастрофална, а може да бъде и възвисяваща, но не само в България е така". Това коментира в интервю за предаването "Хоризонт до обед" архитект проф. Тодор Кръстев:

"1972 година е забележителна година, защото в България се провежда Международен конгрес на Международния съюз на архитектите и в Стокхолм се провежда конференцията на ООН за околната среда на човека. През същата тази година ЮНЕСКО приема Конвенцията за световното културно и природно наследство, тоест околната среда се свърза с ценностите на човека. Международният съюз на архитектите всъщност беше едно признание за България и за българските архитекти от 60-те и 70-те години, които са имали едни изключителни постижения. Тази годишнина провокира колегите от Варна и специално проф. д-р архитект Росица Никифорова, която прояви изключителна енергия, за да направи тази изложба заедно с Варна Дизайн форум и Камарата на архитектите в България".

Цялото интервю с проф. Тодор Кръстев можете да чуете от звуковия файл.
По публикацията работи: Недит Георгиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна