Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ралица Симеонова: Няма реална перспектива за устойчива управленска конфигурация

Ралица Симеонова
Снимка: Ани Петрова
"Резултатите от изборите са очаквани, ще имаме силно фрагментиран парламент и ще им ограничени възможности да излъчи стабилно парламентарно мнозинство и стабилен кабинет. Нямаме реална перспектива да се сформира устойчива управленска конфигурация, която да издържи във времето".

Това каза пред БНР политологът Ралица Симеонова.

И допълни, че трудно ще се състави правителство с първи и втори мандат.

"Вариант за управленска формула ще дойде при третия мандат... "Български възход" е формацията, която е отворила широко пространство за взаимодействие. Има вероятност, ако третият мандат иде при тях, да се сформира кабинет. Но при това разпределение на мандатите трудно може да се очаква коалиционен формат. Ако "Български възход" търси такъв ефект, е възможно формацията да си направи политическо харакири, в случай че се търси подкрепа от ГЕРБ и ДПС, това ще минимизира доверието на избирателите в тази формация".

В предаването "12+3" Симеонова коментира, че е несериозно предлагането на контактни групи с принципали хора, които отстояват крайни позиции:

"В процеса на преговори за формиране на кабинет е важно да се търсят пресечни точки, консенсус. Съмнявам се, че предлагайки хора с крайни позиции, това начинание ще доведе до успех. ГЕРБ търсят форма на релегитимация, за да се утвърдят в полето на евро-атлантическите партии... Трудно си представям ДБ и ПП да преговарят с ГЕРБ".

По думите ѝ притеснителен сигнал за състоянието на партийната система е сривът в доверието към партиите:

"Поредицата от избори ни оставя в състояние на почти неработещ парламент. Живеейки в постоянна криза, това увеличава шансовете за ескалация на обществено напрежение. Качеството на политическия ни елит е ниско".

Интервюто с Ралица Симеонова можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна