Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ги Метан: Войната конфронтира две визии за света, диаметрално противоположни

"Колкото по-силна е Русия, толкова повече се увеличава русофобията"

Снимка: стопкадър Евроком

"Колкото по-силна е Русия, толкова повече се увеличава русофобията. Западните страни винаги са имали необходимостта да имат определен враг, който да оправдае техните хегемонични претенции и агресивни действия".

Това каза пред БНР швейцарският журналист и общественик Ги Метан.

По думите му трябва да се гледат корените на руската реакция спрямо Украйна, а не повърхността, тъй като конфликтът е роден назад в годините.

"Когато Русия започна военната операция, нямаше намерение бойните действия да се разширяват извън Херсон и Запорожие... Началото на преговорите за мир бяха спрени от Борис Джонсън. Бившият британски премиер заповяда на украинския президент да спре преговорите. Военните действия промениха природата си и се превърнаха във война".

В предаването "12+3" Метан посочи, че Русия е реагирала, за да не бъде ликвидирана.

"Войната се превръща в генерализирана, почти световна, която конфронтира две визии за света, диаметрално противоположни - западната глобалистка визия, според която Западът трябва да управлява целия свят, и източната визия, която предполага многополюсен свят със съществуването на всички цивилизации до западната, а не под нейната хегемония".

Интервюто с Ги Метан можете да чуете в звуковия файл.

Според информация на literaturensviat.com Ги Метан е швейцарски обществено-политически деятел и журналист, роден през 1956 г. в Швейцария. Учил е политология, работи в различни издания. От 1999 г. се занимава професионално с политика. Редовен колумнист във водещите френскоезични вестници на Швейцария. През 1997 г. създава и оттогава ръководи Швейцарския клуб на пресата в Женева. Има швейцарско и руско гражданство.

Автор е на девет книги, сред които "Запад-Росия. Хилядолетната война. История на русофобията от Карл Велики до украинската криза", "Изгубеният континент", "Да пледираме за свободна и суверенна Европа", "Тиранията на доброто", "Речник на неправилната мисъл".

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна