Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекари поставиха стент в сърцето на бебе на 32 дни

Снимка: Национална кардиологична болица

Лекари поставиха стент в сърцето на бебе на 32 дни.

Момченцето е родено недоносено и с вродена сърдечна малформация, а високоспециализираната процедура, направена в Националната кардиологична болница, отлага рискова на този етап сърдечна операция.

Малкият пациент се възстановява добре.

Бебето се ражда недоносено и със стеснение на аортната дъга, състояние, изискващо сърдечна операция. Постъпва в Националната кардиологична болница на 19 септември и заради екстремно ниското му тегло, под килограм, екип от лекари преценява, че хирургична операция ще бъде рискова.

Затова медиците предприемат високоспециализирана процедура, чрез която поставят стенд - метална пружинка в аортата, обясни проф. Анна Кънева - началник на Клиниката по детска кардиология в болницата:

"Това, което ние направихме, позволява да се възстанови кръвотокът към долната половина на тялото. Позволява детето да израсне и когато стане 2,50-3 килограма, хирургът да отстрани поставената пружинка и да възстанови целостта на аортата".

Момчето е вторият толкова малък пациент, на който лекарите от Националната кардиологична болница са поставили стенд за стеснена аорта, а в лечебното заведение се намира единственият център на вродени сърдечни малформации и детска сърдечна хирургия у нас.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна