Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Раздвижване в отношенията между Великобритания и ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ирландският външен министър Саймън Ковъни пристига днес в Лондон за разговори с британския му колега Джеймс Клевърли на фона на засилени надежди за решаване на спора за Протокола за Северна Ирландия. 

В същото време британският премиер Лиз Тръс ще участва в организиран от ЕС форум в Прага. 

Британско-ирландските разговори  ще започнат след обед чрез видеовръзка между Дъблин и Лондон преди работната вечеря на двамата министри. Преди да отпътува Саймън Ковъни заяви, че има фундаментална промяна в настроенията и че ирландците ще работят не само за възстановяването на доверието в отношенията, но и за намиране на практически решения на спора за Протокола. 

В петък Ковъни ще има среща с британския министър за Северна Ирландия Крис Хийтън-Харис и неговия заместник Стив Бейкър, който изненада мнозина през седмицата като се извини на Ирландия и на ЕС за поведението на лагера на подкрепящите Брекзит, който той оглавяваше по време на управлението на Тереза Мей. 

Обнадеждаващ знак е също, че премиерът Лиз Тръс е приела поканата да участва днес в Прага на учредителната среща на Европейската политическа общност, която е идея на френския президент Еманюел Макрон, за сближаване на страните-членки на ЕС с други европейски държави, които не са членки на блока. Очаква се Лиз Тръс да се срещне както с Еманюел Макрон, така и с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.  


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна