Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кои са най-четящите деца във Велико Търново

Деница Владева
Снимка: Здравка Маслянкова
Преди месец излезе притеснителната статистика на Асоциация "Българска книга“, че 38 процента от българите не са прочели нито една книга през миналата година. Децата на Велико Търново са категорична противоположност на тези данни. Сред щастливите изключения е момченце на шест години и половина, което през тази лятна ваканция, още преди да стане първокласник, е заело и прочело от Регионалната библиотека не една или пет, а цели сто и единадесет книжки.

Великотърновските деца четат книги на хартия и това не е от днес или от вчера. За шеста година Регионалната библиотека "Петко Славейков“ проведе кампанията си "Ела в библиотеката“, с която насърчава интереса на децата и младежите към книгите. По този начин организаторите провокират подрастващите да четат и да обогатяват своята култура и грамотност.  

Най-любознателни към книжките са децата от първи до четвърти клас. Децата са най-редовните читатели в Регионалната библиотека, казва библиотекарката Ралица Чешмеджиева

"Нашите наблюдения са, че те никога не са прекъсвали интереса към цветните и хубави детски издания. Обясняваме си го със семейната среда, с влиянието на учителите, с първите трепети покрай списъците за лятно четене, които децата получават, вълнуват се, че ще четат за първи път произведения, пишат своите читателски дневници. Отдаваме го на комплексна работа между семейство, учители и библиотечни специалисти“. 

Най-четящото дете на Велико Търново е първокласникът Владислав Каинов от Средното училище "Емилиян Станев“, който през лятната ваканция, още преди да стане ученик, е заел и прочел от библиотеката 111 книжки и получи награда преносим компютър:

Първокласникът Владислав Каинов

"Хубаво ми е да чета, за да мога да се справям по-добре в училище. Любима ми стана за книгата за костенурчето Франклин и мечето Рошко, защото е голям приятел на Франклин и е много добро мече. От малък мама и тати ми четат и после започнах аз да чета. Книжките разкриват нови светове и нови думички. Развиваме така мозъка си, ставаме по-добри, по-любознателни и по-умни“.  

С 34 книги от библиотеката през ваканцията е обогатила света си шестокласничката Ваяна Николова и е най-четящото дете във възрастовата група от 11 до 13-години във Велико Търново. Момичето с красивите и дълги плитки и лъчезарна усмивка е цигуларка и дели времето между музиката и четенето.

Ваяна Николова

Фентъзи романите са любимото четиво на най-четящата девойка във Велико Търново. Дванадесетокласничката Деница Владева учи кетъринг в Професионалната гимназия по туризъм "Д-р Васил Берон“. През ваканцията е взела и прочела от библиотеката 68 книги:

"Мога да се потопя в един друг свят и в една друга реалност, да избягам от ежедневието и понякога от скуката. Много ми харесва, когато вляза в библиотеката и усетя това ухание на книгите. Много обичам, когато взема стара книга, да я помириша, има толкова хубаво ухание. Ние, по-младите, най-често си прекарваме времето в Тик-Ток, в социалните медии, постоянно сме там и сме свикнали постоянно да скролваме. Има видеа, които са по двадесетина секунди, като мозъкът ти не може да се фокусира в нещо по-дълго. Книгите ме вадят от този свят“. 

Абитуриентките Жанет Георгиева, Виктория Даалиева, Михаела Чолакова, Стела Тодорова и Деница Косева са приятелки от училище, но вместо да се събират по кафенетата, го правят в библиотеката. Със своя своеобразен "Литературен клуб” петте момичета с ярко червило и цветни чорапи, с червени кичури в косите и пиърсинг на носа са доказателство, че библиотеката е място не само за четене на книги, но и благоприятна среда за срещи и контакти:

Жанет Георгиева, Виктория Даалиева, Михаела Чолакова, Стела Тодорова и Деница Косева

Общо 28 награди бяха връчени в тазгодишната кампания "Ела в библиотеката“. 

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Здравка Маслянкова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна