Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как медиите могат да отговорят на лидера на "Възраждане"?

Весислава Антонова и доц. Георги Лозанов пред БНР

Снимка: Ани Петрова, БНР

"Поведението на Костадин Костадинов е необичайно, но не и за този тип националистически партии и техните лидери. Наблюдавали сме го години наред от Волен Сидеров. През годините всичко това изглеждаше по-карнавално, а сега звучи по-заплашително. В обществото се събужда някаква тревожност, извън този казус. Тази тревожност е свързана с това, че "Възраждане" е партия, която демонстрира своята подкрепа на режима на Путин и повече от това - опитва се да възпроизвежда неговия модел на поведение, включително и като отношение към медиите. И мисълта, че можем да се отклоним от демократичния път на развитие и да се върнем назад с повече от 30 години, когато политиците решаваха включително и това кои медии могат да съществуват. Предварително замисленият като ПР ход на лидера на "Възраждане" е това, върху което си заслужава да се замислим, включително и журналистите, защото видяхме какво ни чака, ако подобен лидер се сдобие с достатъчно власт".

Това коментира пред БНР медийният експерт доц. Георги Лозанов.

Георги Лозанов /БГНЕС/

Главният редактор на списание "Мениджър" Весислава Антонова, член на Комисията за журналистическа етика, окачестви поведението на Костадинов като безпрецедентна политическа арогантност, която не му е чужда.

Според нея подобен тип говорене е било насочено към симпатизантите на "Възраждане", които харесват точно този тип поведение.

"Политическото късогледство, което той демонстрира, освен зависимостта си от някакви пропагандни проруски политически убеждения, насочиха вниманието на качествената журналистика към него. Да се поинтересува как и от кого се финансира неговата партия, кой финансира кампанията му и откъде са средствата. Журналистите ще бъдат в абсолютното си право да попитат как една парламентарно представена партия се финансира", коментира Антонова и добави, че никога през годините не са печелили войната с медиите и Костадин Костадинов също ще я загуби.

Личен архив, сп. Мениджър

Весислава Антонова посочи, че е "цинично точно човек като Костадин Костадинов да предлага законодателство", което да задължава медиите да обявяват финансирането си и според това да бъдат обявявани за "агенти за чуждо влияние":

"Ако има такива правила и ограничения, те трябва да са написани от самите медии, а не без участието на медиите да бъдат писани в някакви кабинети и внасяни в Народното събрание, като се изключва медийната общност от обсъждане на подобни правила".

Доц. Георги Лозанов изрази надежда 48-ият парламент да не приеме подобно законодателство:

"Едва ли някой би могъл да подкрепи идеите на "Възраждане" в една демократична държава. Темата за собствеността и финансирането на медиите е стара тема и ние винаги сме настоявали на това. В случая с пресконференцията на Костадин Костадинов обаче става дума за насочване... и да се създаде впечатлението, че има американска пропаганда, която върви през определени медии. Че руска (пропаганда няма), а има американска и американските зависимости са опасни за България". 

По думите му медиите трябва да си дадат сметка, че техният критически глас е част от демокрацията, а не обратното:

"Чомски казваше, че дали едно общество е демократично зависи от това дали те са под контрола ма политиците и властта, или властта е под контрола на медиите. Невъзможно е политици да раздават правосъдие на гърба на медиите".

Проектите, финансирани от фондация "Америка за България", са обявени на сайтовете на съответните медии, подчерта Весислава Антонова и попита дали някой може да посочи една руска фондация, която да е дарила публично средства за нещо полезно и е дала средства за общественополезен проект? 

Медиите не трябва да се игнорират партия "Възраждане", а да се води критически дебат по отношение на поведението им, категорично заявиха Георги Лозанов и Весислава Антонова.

Интервюто на Диана Янкулова с Весислава Антонова и Георги Лозанов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна