Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Съветът на ЕС прие регламента за извънредна интервенция за цените на енергията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветът на ЕС прие на писмена процедура регламента за извънредна интервенция във връзка с високите енергийни цени. В него се залага общо намаление на бруто потребление на ток от 10 на сто и задължителна редукция с 5 на сто по време на пиковите часове. Предвижда се също въвеждане на таван на доходите от 180 евро за мегаватчас за производителите на ток, в т.ч. и посредниците, които използват т.нар. "инфрамаргинални" технологии като възобновяеми източници, ядрена енергия и лигнитни въглища.
Страните членки постигнаха съгласие за въвеждане на временна солидарна вноска от печалбите на дружествата, преработващи суров петрол, природен газ, въглища и рафинериите. Държавите ще могат да пренасочват тези вноски в помощ на домакинствата и фирмите за смекчаване на последствията от високите цени на тока на дребно. Мерките ще влязат в сила от 1-ви декември т. г. и ще важат до края на следващата, а ограниченията в потреблението - до края на март.
Регламентът ще бъде публикуван в Официалния вестник на ЕС скоро и да влезе в сила на следващия ден. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.