Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ налагат санкции представители на властите в Иран заради смазването на протестите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ обявиха, че налагат икономически санкции на седем високопоставени представители на властите в Техеран заради ролята им в смазването на протестите в страната. Повод за демонстрациите стана смъртта на млада жена от кюрдски произход, задържана за неспазване на строгите правила за облекло.

Обект на санкциите срещу висши ирански представители са вътрешният министър Ахмад Вахиди и министърът на комуникациите Иса Зарепур, който според Вашингтон е "отговорен за срамния опит за блокиране на интернет".

Висши служители на службите за сигурност също са подложени на ограничения, които включват замразяване на активите им в САЩ и усложняват достъпа им до международната финансова система.

През последните седмици Иран е разтърсен от протестна вълна след смъртта на 22-годишната Махса Амини, от кюрдски произход, задържана от нравствената полиция в столицата Техеран за неспазването на стриктните правила за облекло на жените.

Над 90 души са били убити в Иран от началото на демонстрациите, сочат данни на неправителствената организация "Иран хюман райтс". Властите съобщават за около 60 загинали, включително 12 души от силите за сигурност и над 1000 арестувани, от които 620 са освободени.

"Амнести интернешънъл" твърди, че над 80 са загиналите при ескалирали протести в Захедан, като там поводът за недоволството са обвинения срещу полицейски началник в изнасилване на 15-годишно момиче. Медии, близки до властта в Иран описаха сблъсъците като терористични действия, довели до смъртта на петима души от Иранската революционна гвардия.

Президентът Ебрахим Раиси нареди разследване на изблиците на насилие в Захедан. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна