Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Коликов и музиката като образователно пътешествие

Снимка: @guitartfest

Музиката е най-прекият път към човека и тези дни тя достига до емоциите и съзнанието на слушателите в Пловдив с тазгодишното издание на GuitArt Festival. До 9 октомври фестивалът ще представи вълнуващи концерти, майсторски класове на виртуозите на китарата проф. Марко Тамайо и Костас Коциолис, различни музикални работилници и Международен музикален конкурс за класическа китара.

Марко Тамайо и Костас Коциолис
В рамките на китарния фестивал гръцката легенда в света на класическата китара Костас Коциолис ще свири за първи път на българска сцена аранжименти на песни на "Бийтълс" заедно с Камерен ансамбъл "Софийски солисти“, който ще отпразнува 60-годишния си юбилей. А кубинският китарист с австрийско гражданство проф. Тамайо ще представи на пловдивската публика премиера на новия си музикален проект – в 19.00 часа на 7 октомври в Студио 1 на БНР Пловдив.

GuitArt Festival 2022 има богата програма, в която своята музика ще свирят още "Angel Demirev Folk Quartet", Александър Леков Трио, Трио "Ралченица" и група "Дел Падре", чийто основател Христо Коликов е и организатор на фестивала. Изданието ще забавлява публиката и ще ѝ носи наслада, като представи класическата китара в друга светлина. Преди всичко обаче GuitArt Festival ще даде възможност на младите музиканти да почерпят опит и вдъхновение от признати майстори китаристи.


"Една от основните цели е наистина да достигнем до младите, които нямат възможност да пътуват, да плащат толкова скъпи уроци, участия във фестивали и престой. Сега дори ще става още по-трудно, предполагам. Може би е и малко лично, защото като малък основните неща, които ме мотивираха, бяха концертите, които се свиреха в Пловдив. Ходил съм в Младежкия дом, даже пътувахме целия китарен клас от Музикалното училище до София, за да слушаме концерти. И някак исках аз да доведа планината при хората, а не те да ходят при нея“, каза в ефира на програма "Христо Ботев" Христо Коликов.

Той се е посветил на това да превърне музиката в образователно пътешествие. Неслучайно основната задача на GuitArt Festival е не само да погали душата на човек, но и да допринесе с нещо полезно, а именно – възможност за развитие на младите китаристи и участие в конкурс с полезна конкуренция.


Христо Коликов организира още един музикално-образователен проект – "Пресечки". С него три групи – "Оuthentic", "Tango Cats" и банда "Дел Падре" – запознават публиката в малките градове в България, до които културата и изкуството трудно достигат, с различни стилове музика и танц. Предимно фламенко, фюжън, танго и етно музика. "Пресечки" се осъществява на градския площад, където участие в музикалните спирки вземат и български лютиери, които обясняват и показват стъпките за изработване на един музикален инструмент. Последният концерт от проекта е на 30 октомври в Луковит.

Идеята на Коликов е чрез тези образователни пътешествия да възпита отношение към музиката у всеки, който така или иначе изпитва любов към нея.

Чуйте повече за това и за програмата на GuitArt Festival в Пловдив в звуковия файл.

Снимки: ФС на GuitArt Festival

По публикацията работи: Наталия Маева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна