Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След изборите – накъде! Политически обзор на седмицата...

Христо Панчугов: Моделът ГЕРБ счупи управлението на България, но нов така и не се случи

Иво Инджов: Ако имаме правителство, създадено като предишното, ще бъде обречено на същия трагичен резултат

Снимка: Ани Петрова

Още преди Централната избирателна комисия да обяви официално резултатите от поредните предсрочни избори, парламентарно представените формации вече започнаха да се групират – да си отправят предложения за бъдещи управленски коалиции, но и да ги отказват. Някои все пак оставиха вратата за преговори открехната. Каква е "фактическата обстановка" и какви – "обоснованите предположения" за това, което ни очаква?

Христо Панчугов

“Предизборната кампания изостри противопоставянията в българското общество до максимум в опит да се мобилизира на всяка цена“, казва в “Нашият ден“ политическият коментатор Христо Панчугов и допълва:

“През тази седмица видяхме позициониране на основните формации и за следващите избори. От една страна, блъфът на “Демократична България“ и “Продължаваме промяната“ беше посрещнат – те искаха управление с ГЕРБ, но без Бойко Борисов. Сега изглежда, че и това не е достатъчно. Вследствие на което вероятно ще видим няколко седмици на политическо надлъгване за това кой ще излезе най-чист“.

Според Панчугов, “ако за пореден път имаме правителство, създадено по начина, по който беше предишното, то ще бъде обречено на същия трагичен резултат“.

ГЕРБ и ПП

“Няма никакво съмнение, че моделът ГЕРБ счупи управлението на България, няма и съмнение, че институциите са способни да вършат своята работа заради модела ГЕРБ и заради начина, по който се управляваше. Проблемът е, че новият модел така и не се случи, нямахме смислен разговор за това как изглежда тази промяна. ПП, БСП и ДБ сведоха реформата на съдебната система до битката за Иван Гешев“, посочва още той и заявява:

“При ПП виждаме една политическа формация, която загуби време да бъде харесвана и не направи това, което трябва“.

ИТН

“Те са продукт на една политика. От години в българското общество тече процес, при който хората отпадат, защото не вярват, че техният глас променя нещо. Че това, което правят, води до някакви политически последствия. Вследствие на което някаква част от българското общество се радикализира, когато видят някакво радикално решение, се мобилизират“, посочва още Панчугов.

БСП

“Откакто Корнелия Нинова е председател БСП, са загубили около 800 000 гласа. Видяхме съзнателна тенденция от 2017 г. насам Нинова да се опитва да отгледа някакъв националсоциализъм, да върне партията в основната тема – носталгията по социалистическото минало“. България има нужда от модерна левица“, посочва още той. 

Иво Инджов

“На сходна позиция съм с г-н Пангучов относно невъзможността да се състави правителство. Относно това, че и по време на предизборната кампания и след провеждането на изборите, няма смислен разговор по същество за проблемите на България, няма и визия как да бъдат решени те“, казва в “Нашият ден“ политическият коментатор Иво Инджов и подчертава:

“Не съм съгласен с това, че е било изпълнен условието на “Продължаваме промяната“ и на “Демократична България“ – Борисов да се оттегли и че е можело да се тръгне към създаване на правителство, подкрепено от някакъв коалиционен формат“.

Според Инджов “от “Продължаваме промяната“ бяха много ясни какво разбират под оттегляне на Борисов – той да влезе в затвора или най-малкото да се пенсионира. Нито едно от двете условия не е изпълнено“.

Възможно правителство...

Би могло да се направи някакво правителство дори с третия мандат. То ще е много краткосрочно и ще зависи от плаващи мнозинства в парламента. В такъв случай е по-добре да се отиде на нови избори“.

Не бих казал, че има дефицит на политици. Трудно се формира визия в тази ситуация, когато имаме война на няколкостотин километра от нашите граници“, посочва още той.

“Продължаваме промяната“

“Не оправдавам ПП, те доста неопитно влязоха в управлението, направиха и доста грешки. В много моменти се считат за самодостатъчни, но пък под тяхното лидерство имаше голям завой в българската външна политика. България за първи път открито се противопостави на имперската политика на Русия. По отношения на договора с “Газпром“ беше взето решение, макар и символично. Имаше стъпки в правилната посока в социалната сфера – повишаването на пенсиите и различни модели за подкрепа на семействата. Да, няма истинска социална политика, но не можем да искаме от една центристка партия да върши работата на една автентична левица, каквато в България няма“, коментира още Инджов и акцентира:

Каквото е обществото, такава е и политиката. Не може прекалено много да очакваме и да възлагаме надежди на лидерските партии“.

Кога се гонят журналисти?

“Политическото говорене на лидера на “Възраждане“ е много опасно и трябва да му се противодействат на няколко нива, най-вече трябва да има солидарност в журналистическата гилдия, да не се отразяват проявите на такива политици поне за известно време. За съжаление видяхме само частична солидарност, но това не ме учудва с оглед на нивото на журналистическа култура в България“, казва той и допълва:

“Един бойкот на следващата пресконференция на Костадинов би свършил много по-добра работа, отколкото отделни изказвания и отделни критики, макар че и те са задължителни“.

Според него “ИТН вече влязоха в политическата история, трудно ще имат шанс след деструктивната роля, която изиграха. Дали станахме свидетели на задкулисни зависимости или на някакво лидерско его, на този етап не можем да кажем“.

“При БСП диагнозата е ясна. Тази партия отдавна е завила от класическите социалдемократически ценности към консервативните. Има чистка, провеждана от партийния връх. Парадоксалното е, че част от прочистените са много по-прокремълски и проолигархично настроени от сегашното ръководство. Трудно виждам изход, освен ако не се формира нова прогресивна левица у нас“, казва още Инджов в интервю за БНР.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл. 

Снимки - БНР, БГНЕС
По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна