Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение сред служителите на ГД "Изпълнение на наказанията". Синдикат: Създават се кризи

Снимка: БГНЕС

Синдикатът на служителите в затворите иска спешна среща със служебния министър на правосъдието Крум Зарков и заместник-министър Мария Павлова. От управителния съвет на синдиката излязоха с отворено писмо.

Ръководството на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" създава кризи и вместо да се обръща внимание на решаването на проблеми, се създават нови, обясни пред БНР Ясен Тодоров, председател на УС на Синдиката на служителите в затворите.

"Главна дирекция има влияние над Министерството на правосъдието и използва методи и действия, които да генерират несигурност, напрежение и демотивация сред служителите."

Предприемат се действия без направен анализ, които водят до напрежение, предупреди Тодоров и даде пример с устна заповед, с която се премахва смесеният режим на работа – на 8-, 12- и 24-часови смени и се преминава на режим на работа на 12-часови смени.

"И това нещо се случва без предварителен анализ на въздействието. (…) Графикът е пълна каша. Дори има такава ситуация, че вместо да доведе до сваляне на извънредния труд, се налага служители примерно от арест в Кърджали да полагат труд в арест в Пловдив, за което ще им се осигури служебен автомобил и ще им се отчете пътуването от Кърджали до Пловдив като работно време."

Снимка: БГНЕС

От синдиката оспорват статистиката на ръководството на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" за интензивността на работата в различни звена на системата.

"В същото време има проверки и неетично поведение спрямо наши служители. Служители на "Вътрешна сигурност" извършват действия, които не са регламентирани, спрямо наши членове."

Цялото интервю по темата чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна