Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ансамбъл "Силуети" празнуват 10 години

Обединени от любовта към камерната музика Лилия Жекова (пиано), Калина Митева (цигулка), Габриела Калоянова (виолончело) и Кристиян Калоянов (кларинет) създават преди 10 години нетрадиционния състав "Силуети".

"Трябваше да изберем име по повод един майсторски клас, на които участвахме в Австрия и така на връх Хаджи Димитър, който се намира в Стара Планина вдъхновени от заглавие на пиеса от Васил Казанджиев избрахме как да се казваме" – споделя пианистката Лилия Жекова.

В този състав музикантите работят още като студенти в класа по камерна музика на проф. Венцеслав Николов и така година след година се образува една общност от приятели и съмишленици, посветени на камерната музика.


Първото събитие, с което "Силуети" отбелязаха своя 10 годишен юбилей се състоя на 20 септември, когато музикантите представиха своя нов диск. Сега на 8 октомври от 18 часа в Сити Марк арт център, изпълнителите са подготвили други изненади. По случай техния празник в София пристигнат музиканти, които са били част от творческия път на ансамбъла през годините и тяхното участие в сесиите на Европейската академия за камерна музика – ЕСМА. Това са проф. Патрик Юд – виола (Швейцария) и Никлас Валентин – цигулка (Дания).

По-време на подготовката за предстоящия концерт се срещнах с Габриела Калоянова, Лилия Жекова, Калина Митева и техните специални гости.

Чуйте всички най-интересни подробности в звуковия файлов.

Снимки: ансамбъл "Силуети"
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени