Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Девет села в област Кърджали са обезлюдени

Снимка: Валя Апостолова

Девет са обезлюдените села в област Кърджали, показва последното преброяване на населението. Причините са демографската криза, липсата на препитание и миграцията към Турция, Западна Европа и по-големите български градове. Срутени каменни къщи и обрасли с растителност дворове, в които единствените жители са животните. Така изглеждат сега родопските села, където до преди години е имало хора. Други населени места са на път също да се обезлюдят.  


За да се стигне до село Песнопой в Източните Родопи, трябва много търпение и смелост. Пътят до него е черен, изровен от дъждовете, по който лек автомобил не може да премине. Вие се в планината толкова дълго, че човек забравя началото на това пътуване. Долу в ниското се виждат покривите от тикли на каменните къщи, отдавна забравили своите жители. А някога в Песнопой е имало училище и магазин. Слизайки към селото, срещам 55-годишната Айтен. Тя е един от последните хора в това място. Показва ми ръцете си:

"Какви са ми ръцете - разкривени. Черни от чистене на орехи".

Айтен и съпругът й живеят в една от каменните къщи в Песнопой. Казва, че това е най-новата постройка в селото, защото сградата е ремонтирана. Отглеждат животни по европейска програма и това е причината да останат тук. Имат 500 овце и 200 крави. За животните обаче няма пазар.

Въпреки трудния живот в планината, Айтен не иска да живее в града. Често пътува до Пловдив при дъщеря си, но казва, че там се задушава.

От другия край на планината е ардинското село Мак. В него живеят 66-годишният Мюмюн и съпругата му. Разказва, че всичките му съселяни са заминали.


Мюмюн също отглежда животни. Оплаква се от пътя до селото, който е без асфалт и неподдържан. Когато попитал ще го оправят ли, му отговорили – не, защото в Мак не живеят достатъчно хора.

На изборите миналата неделя Айтен и Мюмюн са гласували. Те са пропътували километри по черните пътища, за да слязат до урните. 

И Мак, и Песнопой са на крачка да се присъединят към безлюдните села в област Кърджали. Процесът обаче засега се отлага, поне докато Айтен и Мюмюн са там.

Репортаж на Валя Апостолова в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл. 


Снимки: Валя Апостолова 
По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна