Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия ускорява процедурата по осигуряване на 200 млрд. евро в помощ на бизнеса и домакинствата

Германското правителство ускорява законодателната процедура, по която ще осигури 200 милиарда евро за бизнеса и домакинствата през тази и следващите две години, съобщава Франс прес.

Според агенцията законопроектът със субсидиите, които трябва да защитят обикновените германци от поскъпването на електроенергията, ще бъде представен още в понеделник.

По-рано днес за енергийни мерки се обяви Петер Адриан, председател на Германската търговска и индустриална камара. Пред ежедневника "Райнише пост" той посочи, че към момента Германия купува природен газ на цени, които са 10 пъти по-високи, отколкото в Съединените щати. По думите му, ако тази тенденция не бъде овладяна в близко време, "ще трябва да кажем сбогом на много компании и техните служители още преди да свърши зимата", предаде Ройтерс.

Значителният размер на германските субсидии предизвика остри критики от Полша и други държави членки. Полският премиер Матеуш Моравецки упрекна Берлин в откровен "егоизъм":

"Без да се съобразява с никого, германското правителство, понеже е начело на най-богатата страна в ЕС, предлага гигантска сума - 200 милиарда евро, в подкрепа на индустрията си, на компаниите си. Италианците, французите, поляците не могат да си го позволят, но германците могат! Ако това е справедливо, честно, равно тълкуване на правилата на общия пазар, простете ми, но не разбирам. Разговарях с поне дузина европейски лидери и всеки от тях бе критичен към германското предложение".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна