Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон създава фонд, който да позволи на Украйна да купува оръжие от Франция

Еманюел Макрон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че създава фонд, който ще позволи на украинското правителство да купува оръжие и боеприпаси от Франция.

Говорейки пред репортери на неформалната среща на върха на Европейския съюз в Прага, Макрон каза, че фондът "ще позволи на Украйна да закупи директно от нашите производители оборудването, от което се нуждае най-много, за да подкрепи своите военни усилия"

"Ще осигурим за този фонд 100 милиона евро като за начало. Това ще ни позволи да работим с френската отбранителна индустрия и да продължим с военните усилия срещу руските атаки", посочи той.

До този момент Париж е доставил на Киев гориво, бойна техника и оръжие за около четвърт милиард евро (250 млн. евро). За сравнение доставките от Полша са на стойност 1,800 млрд. евро, а американските възлизат на 25 млрд. евро, отбелязва Франс прес.

Коментирайки потенциалното прерастване на конфликта в ядрен, Макрон подчерта, че "всички трябва да сме много внимателни. Нашето желание е възможно най-бързата деескалация".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна