Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борел: Да не заменяме една зависимост с друга

Жозеп Борел
Снимка: Европейски съвет

"Просперитетът ни досега се дължеше на евтината енергия, която идваше от Русия и на достъпа до големия китайски пазар"- това каза върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел в реч при откриването на годишната конференция на посланиците на ЕС в Брюксел. Той призова за намиране на нови източници на енергия, но най-вече у дома, за да не заменяме една зависимост с друга:
"Нашият просперитет се основаваше на Русия и Китай - енергия и пазар. Категорично днес трябва да намерим нови енергийни пътища вътре в ЕС и колкото е възможно повече, тъй като не трябва да заменяме една зависимост с друга. Най-добрата енергия е тази, която произвеждаме вкъщи. Това ще доведе до силно преструктуриране на нашата икономика".
Борел призова и за независимост в областта на сигурността, която в момента е делегирана на САЩ:
"И макар сътрудничеството ни с администрацията на Байдън да е отлично и трансатлантическите отношения никога да не са били толкова добри, колкото днес, кой знае какво може да се случи след две години или още през ноември? Какво би станало, ако вместо Байдън, в Белия дом бъде избран Тръмп или някой като него?"
Върховният представител каза още, че продоволствената криза ще се задълбочава, а също така предстои рецесия с повишаването на лихвите. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна