Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ, ЕС и шефът на НАТО осъдиха остро руските ракетни удари срещу Украйна

Днес лидерите на Г-7 ще проведат извънредна видеоконферентна среща за допълнителни санкции срещу Москва

3
Руски ракетни удари по граждански обекти в Киев, 10 октомври 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати, Европейският съюз и генералният секретар на НАТО осъдиха остро масираните руски ракетни удари срещу Украйна и подчертаха, че помощта за Киев няма да бъде прекратена. Лидерите на Г-7 ще проведат днес видеоконферентна среща, за да решат какви допълнителни санкции да предприемат срещу Москва.

Междувременно украинската страна съобщава за нови руски нападения, сред които по Ладижката ТЕЦ във Виницка област с дронове камикадзе. Отново са нанесени и ракетни удари в Запорожка област срещу инфраструктурни обекти.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обвини Русия в "неприемлива ескалация на войната".

Посланикът на Украйна в ООН Сергей Кислица определи Русия "терористична държава" по време на извънредно заседание на организацията. Общото събрание беше свикано заради анексирането на четири украински региона от страна на Москва, и се проведе часове след масираните руски ракетни удари върху украински градове.

"Кървава следа остава след влизането на руската делегация на това общо събрание. Целенасоченото поразяване на цивилни обекти е военно престъпление. Русия за пореден път доказва, че е терористична държава, която трябва да бъде възпряна по най-категоричен начин", посочи Кислица.

В отговор представителят на Русия не засегна ракетните удари, но защити анексирането на украински региони от страната му. Общото събрание на ООН отхвърли предложението на Русия за тайно гласуване на подготвяната осъдителна резолюция за анексирането на украински територии. Възможно е документът да бъде гласуван още тази вечер от 193-те държави на организацията.
Руският президент Владимир Путин не спомена нищо за ударите в Украйна с цивилни жертви, но даде да се разбере, че вчерашните въздушни удари са отмъщение за експлозията на Кримския мост, която окачестви като терористичен акт.

Руски ракетни удари по граждански обекти в Киев, 10 октомври 2022 г.

Говорителят на върховния представител за външната политика и сигурността на Европейския съюз Петер Стано определи руските твърдения за България и взрива на Кримския мост като "лишени дори и от най-малка достоверност".

Преди това ръководителят на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин съобщи, че камионът, взривил съоръжението, е тръгнал от Бургас.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова обвини Съединените щати, че пречат на мирното решаване на конфликта в Украйна. Според нея Вашингтон цели само да нанесе стратегическо поражение на Русия, която е готова за дипломация, но само ако бъдат изпълнени условията й.

Украйна не може да бъде сплашена с ракетни удари, заяви президентът Володимир Зеленски:

"Защо бяха нанесени такива удари? Врагът иска да се страхува, да накара хората да бягат, но за нас  посоката е само една - напред, и показваме това на бойното поле".

Зеленски съобщи, че е разговарял с американския президент Джо Байдън. Двамата са обсъдили противовъздушната отбрана на Украйна, като Зеленски е заявил, че тя е вече приоритет №1 в отбранителното сътрудничество между Украйна и Съединените щати.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна