Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Тодор Тагарев: Кримският мост е напълно легитимна военна цел

Проф. Тодор Тагарев
Снимка: БГНЕС
"Кримският мост е напълно легитимна военна цел". Това заяви в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" бившият военен министър и военен експерт проф. Тодор Тагарев:

"Това е мост, който е изграден от Русия в нарушение на законите на Украйна и на международното право, тъй като ограничава придвижването на украински кораби към украински пристанища и териториални води, така че този взрив по никакъв начин не може да бъде наречен терористичен акт, ако допуснем изобщо, че този мост е разрушен с участие на украинските служби за сигурност или украинската армия. Дали това ще доведе до някаква ескалация? Да, видяхме вчера масираните ракетни удари, но украинското военно разузнаване твърди, че тези удари са подготвени още преди една седмица. Освен това не е ясно дали Русия разполага с капацитет да продължи да нанася такива удари".

"Вероятността за използване на ядрено оръжие е малка, но това не означава, че ние не трябва да се готвим за по-тежки от възможните сценарии", добави още бившият военен министър:

"Нашето правителство, което се управлява изцяло от военни, се е скрило и въобще не казва нищо по въпроса, камо ли да прави нещо".

Цялото интервю с проф.Тодор Тагарев можете да чуете от звуковия файл.
По публикацията работи: Недит Георгиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна