Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И днес страните членки на ЕС ще търсят изход от задънената улица относно газовия ценови таван

Снимка: Алами/Ройтерс

На поредната срещата на министри от страните членки на Европейския съюз, която ще се проведе в сряда, отново ще доминира въпросът как, кога и дали да се наложат тавани на цените на газа, съобщава Ройтерс.

ЕС планира следващия си ход, за да овладее растящите цени на енергията и да предпази потребителите от увеличаващи се сметки, тъй като на Европа предстои зима на оскъден руски газ, криза на разходите за живот и надвиснала заплаха от рецесия.

"Трябва да намерим бързо решение, което да е приложимо за целия Европейски съюз. Националните решения не са подходящи занапред", каза високопоставен европейски представите, цитиран от Ройтерс.

Министрите на енергетиката на ЕС се срещат в сряда в Прага, за да се опитат да дадат по-ясни инструкции какво трябва да предложи Европейската комисия като следваща спешна енергийна мярка в рамките на единния блок.

Държавите членки обаче все още не могат да решат какво точно искат.

Тъй като цените на природния газ са с почти 90% по-високи от преди година, повечето членове на ЕС заявяват, че искат таван на цената на синьото гориво, но нямата съгласие относно неговия дизайн. Някои страни, включително Германия, която е най-големият газов пазар в Европа, остават против подобен ценови таван.

Разговорите между лидерите на ЕС през миналата седмица не допринесоха много за изясняване на следващите стъпки.

Тези дискусии "преминаха във всички посоки", посочи един дипломат от ЕС, имайки предвид многобройните предлагани опции, включително общ таван на цената на целия газ или таван на тръбопроводния газ или само на синьото гориво, използвано за производство на електричество.

Друг европейски дипломат каза, че от разговорите на лидерите не е произлязъл "единен сигнал".

"Бих казал, че очакванията са ниски преди днешната среща“, посочи дипломатът.

Други изразиха по-голяма надежда, че се очертава консенсус. Високопоставеният служител на ЕС каза, че страните клонят към т.нар. "иберийски модел" за ограничаване на цената на газа, използван за производство на електроенергия, като едно бързо решение.

Ройтерс напомня, че Испания и Португалия приложиха тази схема през юни, което помогна за ограничаване на местните цени на електроенергията. Идеята получи подкрепа и сред други страни членки, въпреки че някои се притесняват, че това може да повиши търсенето на газ в ЕС, тъй като потреблението на синьо гориво в Испания се увеличи в рамките на тази мярка.

Държавите от ЕС вече започнаха да налагат данъци върху извънредните печалби от енергия (свръхпечалбите за някои енергийни компании), задължения за запълване на газовите хранилища и ограничаване на търсенето на електроенергия, за да се справят с енергийния ценови скок, предизвикан от намаляването на доставките на газ от Русия, откакто тя нахлу в Украйна.

Но натискът за съгласуване на повече мерки в целия ЕС се увеличи, след като Германия заяви, че ще похарчи до 200 милиарда евро, за да предпази своите потребители и предприятия от високите разходи за енергия - което предизвика обратна реакция от някои страни членки относно неравномерното разгръщане на националната енергийна подкрепа.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени