Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колко често е "честото" боледуване от инфекции при децата?

Д-р Цветелина Великова отговаря в книгата "Детският имунитет"

Снимка: Ciela.com

"Трябва философски да приемем това, че децата боледуват по-често от възрастните и това нещо ще се промени около тяхната тийнейджърска възраст".

Това каза пред БНР д-р Цветелина Великова, специалист по имунология, автор на книгата "Детският имунитет". 

Книгата е предназначена за родители и отговаря на някои от най-важните въпроси, свързани с детската имунна система и с често болезнените и стресиращи срещи на децата с инфекции, но също и с алергии, автоимунни заболявания, имунодефицитни състояния.

С разбиране към притесненията на родителите, на достъпен език, но и с много научни факти и с много нагледни примери д-р Великова описва развитието на детската имунна система – още от утробата, през първите месеци на живота и срещите с инфекциозни заболявания, ваксини и потенциални алергени. 

Засегнати са теми като ползата от кърменето, влиянието на майчината имунна система, алергиите, честото боледуване при някои деца, ползата и потенциалните вреди от имуномодулатори и имуностимулатори, влиянието на времето за така наречените настинки, страховете от ваксините и някои митове, свързани с тях. Д-р Великова отговаря на някои от най-важните за всеки родител въпроси: какво да направим, ако детето боледува, как да го предпазим от болести, колко често е твърде честото боледуване.

Д-р Цветелина Великова, е специалист клиничен имунолог в София. Компетенциите ѝ са в областта на диагностиката и проследяването на заболявания, свързани с имунната система. Тя има над 200 научни статии с голямо въздействие и е участвала.

Интервю на Снежана Иванова с д-р Цветелина Великова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!