Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо подобрение на икономическите нагласи в Германия и в цялата еврозона през октомври

Икономическите нагласи на анализатори и инвеститори за Германия и за цялата еврозоната се подобриха слабо през октомври за пръв път от юни насам въпреки продължаващото влошаване на оценката за текущата икономическа ситуация.

Това показват резултатите от последното проучване на центъра за европейски икономически изследвания Zew.

Индексът на базирания в Мюнхен изследователски институт Zew, измерващ бъдещите икономически очаквания в Германия за следващите шест месеца, се повиши през октомври до -59,2 пункта от 14-годишното дъно месец по-рано на ниво от -61,9 пункта, докато осредните прогнози бяха за индекса на ниво от -65,7 пункта.

Около 67,8% от анкетираните анализатори прогнозират влошаване на икономическата активност през следващите месеци, докато 8,6% от тях очакват тя да се подобри, а 23,6% не очаква да се промени.

Оценката за текущата икономическа ситуация в Германия обаче продължи да се влошава рязко, като съответният Zew индекс панда през октомври с цели 11,7 пункта до -72,2 пункта, докато очакванията бяха за по-умерено понижение до -68,0 пункта.

Zew индекси на икономическите нагласи и на текущите условия в Германия


Въпреки лекото покачване на очакванията, икономическите перспективи за Германия като цяло се влошиха значително, отбелязва институтът Zew.

"Индикаторът ZEW за икономическо настроение се повишава леко през октомври. Настоящата икономическа ситуация обаче отново се оценява като значително по-лоша от предходния месец", посочи президентът на ZEW професор Ахим Вамбах и добави:

"Вероятността реалният брутен вътрешен продукт на Германия да намалее през следващите шест месеца също се е увеличила значително. Като цяло икономическите перспективи отново се влошиха“.

В своята най-нова прогноза, публикувана по-рано този месец, германското правителство вече предвижда икономически растеж от 1,4% през тази година, последван обаче от спад с 0,4% през 2023 г.

Проучването на института ZEW също така показва, че и индексът на нагласите на експертите на финансовите пазари по отношение на икономическото развитие в цялата еврозона отбелязаха слабо подобрение, повишавайки се с 1,0 пункта до -59,7 пункта от 14-годипното септемврийски дъно на ниво от -60,7 пункта. Показателят за текущата икономическа ситуация в еврозоната обаче се влоши рязко през октомври с 11,7 пункта до -70,6 пункта.

Индексът на инфлационните очаквания в еврозоната спадна рязко през октомври с 23,7 пункта до -35,8 пункта.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна