Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на Goldman Sachs вижда "добър шанс за рецесия в САЩ"

Изпълнителният директор на американската банка Goldman Sachs Дейвид Соломон предупреди във вторник, че има "добър шанс" за рецесия в Съединените щати.

Говорейки пред бизнес телевизия CNBC, след като банката отчете резултатите си за третото тримесечие, Соломон добави, че е "време да бъдете предпазливи", особено "ако управлявате бизнес, базиран на риска", поради текущото състояние на икономиката.

"Мисля, че трябва да очаквате, че сега ще има повече нестабилност на хоризонта. Това не означава със сигурност, че имаме наистина труден икономически сценарий. Но все пак има голям шанс да имаме рецесия в Съединените щати", каза той.

По-рано този месец главният изпълнителен директор на JPMorgan Джейми Даймън каза, че САЩ вероятно ще се изправят пред рецесия след шест до девет месеца. Тогава Даймън предупреди, че високата инфлация и нарастващите лихвени проценти, както и несигурността относно войната в Украйна, са "много, много сериозни неща, които според мен вероятно ще тласнат САЩ и света, имайки предвид, че Европа вече е в рецесия, като вероятно да вкарат Съединените щати в известна рецесия след шест до девет месеца".

Няколко дни по-късно обаче той обясни, че не е предвиждал рецесия. Даймънд настоя, че той просто е посочил "насрещните ветрове“, вместо да прогнозира рецесия.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени