Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Доц. Костадин Нушев: Загубеният дух на диалог рефлектира в парламентарна криза

Доц. Костадин Нушев
Снимка: Стопкадър, Bloomberg TV BG

"През последните години се наблюдава повече прокарване на разделителни линии сред обществото, отколкото склонност за диалог и разбирателство. Последните два дни виждаме резултатите от тези тенденции. Целият ни преход към демокрация се базираше на разбирането за консенсусните форми на разбирателство между отделните политически сили и този загубен дух на диалог виждаме как рефлектира в една парламентарна криза".

Това каза пред БНР доц. Костадин Нушев, богослов и преподавател в Софийския университет.

Според него обществото е в криза и трудно може да се намери общ език между представителите на статуквото и на промяната.

"Става невъзможно без сериозно надмогване на тясно партийните интереси, на нарцисизма, на егоизма, да се намери общата основа за диалог и за консенсус, а това поражда безпрецедентната криза. Необходими са смелост, отговорност, почтеност, сила на характера да се признаят грешките и да се търси дух на съгласие".

В предаването "Нещо повече" доц. Нушев допълни, че в момента се наблюдават два модела на правене на политика, които трудно се съчетават

"От една страна са лидери, които не присъстват в парламента, а от друга страна имаме нужда от парламентарни консултации вътре в Народното събрание по прозрачен начин, което не отговаря на досегашните тенденции да се прави политика по начин, по който лидерите са извън парламента, и парламентарните фракции не са автентичните ръководства на партиите. С това противоречие не виждам как може да се постигне лидерски дебат, след като лидерите не са в парламента".

По думите му е необходима парламентарна програма за най-спешните решения, свързани с бюджета, със законодателни актове, свързани с Плана за възстановяване, която да обедини депутатите като програма минимум.

Интервюто с доц. Костадин Нушев можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Лозина Владимирова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.