Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС движи творците, културата движи Европа

Снимка: е от Бюро Творческа Европа - България

Бюро "Творческа Европа" България дава старт на една от най-големите програми за мобилност на артисти и професионалисти от културния и творческия център. 

"Culture Moves Europe" надгражда опита от успешния пилотен проект i-Portunus, провел се между 2018 и 2022 г. Тя разполага с 21 млн. евро до 2025 година и чрез нея ще могат да пътуват и творят около 6-7 хиляди артисти.

"Всъщност програмата е за всички професионалисти от сферата на културата, в това число – куратори, мениджъри на различни организации, формации и структури от творческия сектор. От следващата година стартира и схемата за резиденции, за организации домакини", обясни пред Радио София Деси Панчеваот българското бюро "Творческа Европа".

"Движението е основна характеристика на всеки артист, излизането извън границите и рамката", допълни колежката ѝ Ража Ел Мадхун, която е и музикант.

Сред целите на "Culture Moves Europe" е разширяване на професионалните хоризонти и контакти чрез различни форми на неформално образование, общуване, обмяна на практики и идеи, запознаване с други култури.

Програмата може да поеме разходите по пътуването и престоя на вдъхновяващи места.

Предвиждат се 350 евро за пътуване и 75 евро дневни за 7 до 60 дни.

Кандидатстването може да става в различни сфери: архитектура, дизайн, музика, литературни преводи, сценични изкуства, както и визуални.

Желаещите трябва да са навършили 18 години.

Дебютантите ще се ползват с преференции. Подкрепа ще получат творци с увреждания, с малки деца, от маргинализирани групи, включително и бежанци.

Поканите остават отворени до 31 май 2023-та.

Чуйте разговора на Антония Каменичка.

Деси Панчева и Ража Ел Мадхун

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени