Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Иванов: Дигиталната трансформация навлиза бавно в българския ВиК сектор

Инж. Иван Иванов
Снимка: bwa-bg.com

"Иска ми се да мисля, че водната ни инфраструктура е защитена като част от националната ни сигурност, но съм и леко песимист. Подценяваме проблема. Може би заради това, че дигиталната трансформация влиза по-бавно и на много места ВиК операторите не притежават и не ползват дигиталните решения, които водят до подобряване на услугата. В техните очи това означава, че не се застрашени от кибератаки".

Това каза пред БНР председателят на сдружение Българската асоциация по водите инж. Иван Иванов. 

И посочи, че дори и бавно, но дигиталната трансформация навлиза в целия български ВиК отрасъл.

"Не трябва да оставаме в миналия век, а да използваме новите технологии, за да подобряваме работата, да подобряваме качеството на услугите, и то на достъпни цени. Това няма как да стане без дигитални решения".

В предаването "Хоризонт до обед" Иванов подчерта, че по европейско законодателство сме задължени да защитаваме критичната инфраструктура, включително в сектора на водоснабдяването.

"Бавно се случват процесите на законодателни промени в отрасъла. Десетилетия се чака специализиран закон, който да подобри нещата в този отрасъл. Заради това, че той е част от 22-та закона, от които зависи получаването на парите по Плана за възстановяване, се надяваме да бъде приет подобен. Чакаме последната версия, която ще бъде предложена на Народното събрание. Притеснително е, че политическата обстановка е неспокойна и рискуваме да бъдат приети текстове, които може да не се от полза за подобряване на нещата в отрасъла. Рисковете са в това, че общините имат една гледна точка относно на стопанисването на ВиК активите, Министерството на регионалното развитие и благоустройството – друга, ВиК операторите – трета. Всички страни трябва да седнем и да говорим за текстовете в този проект, който обаче още не е публичен".

Утре ще се проведе конференция "Дигитализация и киберсигурност в отрасъл водоснабдяване и канализация в България". Целта е да се подскаже, че темата не трябва да бъде подценявана. 

Интервюто с Иван Иванов можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна