Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналисти обучават децата на медийна и информационна грамотност

Снимка: БГНЕС

Екип от журналисти поставя темата за медийната грамотност сред най-застрашената и уязвима група – децата. Стартират проекта „Тайният код на медиите. Медийна и информационна грамотност за деца“. Той се реализира в партньорство със Столична община и е по програма „Европа 2022“. Участие в него взима столичното 90-то средно училище „Генерал Хосе де Сан Мартин“.

Ирена Добрева и Ивелина Димитрова са част от екипа за обучение по медийна и информационна грамотност към фондация „Креативно общество“.

Вече се осъзнава колко е важно от най-ранна възраст да се създадат тези умения у най-малките, за да могат те да се предпазват, обясни в предаването „Хоризонт до обед“ Ивелина Димитрова.

„Медийната грамотност се възприема и в Европа като най-доброто средство за предпазване от дезинформацията. Опитали сме се на един разбираем език, понеже те са деца от втори до четвърти клас, чрез ролеви игри и приказни герои да дадем базови познания. Интересът беше изключителен. Изказвам адмирациите си към 90 училище, където работят истински съвременни будители“.

По проекта се създава пакет от материали, адаптирани за деца - с много визуализации, видео материали, ролеви игри и тестове.

Учениците от 90-то училище обясниха, че са разбрали, че никога не трябва да предоставят данните си на непроверени сайтове, както и че има опасност от хакване на телефоните им.

Ирена Добрева също е убедена, че на децата трябва да се говори на достъпен, но и съвременен език.

„Трябва да се събуди интереса им. Да говориш с тях за електронни устройства е голямо предизвикателство. Един от подходите беше да направим съдържание от деца за деца, за да възприемат по-лесно информацията“.

Това обучение е добре да тръгне от дома, където трябва да бъдат поставени здравословни граници и да се обясни, че съществува информационно претоварване, смята тя.

Децата на тази възраст не правят разлика между различните сайтове, доверчиви са, отчетоха авторите на проекта.

„България има задължение да разработи обучение по медийна грамотност и предмета да залегне в задължителната програма. Ние, журналистите имаме желание да работим в тази област. Започнахме да качваме всички материали на сайта на „Креативно общество“. Те могат да бъдат използвани както от преподаватели, така и от родители“.

Цялото интервю на Валерия Николова с Ирена Добрева и Ивелина Димитрова може да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени