Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън ще участва в климатичната конференция в Египет

Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият британски премиер Борис Джонсън потвърди, че ще участва в климатичната конференция в Египет следващата седмица след получена покана от организаторите. 

Новият премиер Риши Сунак беше под силен натиск да участва във форума, след като първоначално отказа с аргумента, че има твърде много вътрешни дела, включително изготвянето на бюджета. Изглежда обаче доста вероятно Сунак да промени мнението си и да пътува за Египет. Негов говорител каза, че по бюджета е отбелязан съществен напредък. От "Даунинг стрийт" заявиха, че ще информират своевременно, ако плановете на премиера се променят.

27-ото издание на конференцията започва в неделя в курорта Шарм-ел-Шейх. Предшественичката на Сунак и наследничка на Джонсън - Лиз Тръс, планираше да участва във форума. На него на практика ще бъдат почти всички световни лидери.

В интервю за "Скай нюз" Борис Джонсън заяви, че има особен интерес да посети конференцията на ООН, чиято цел е да се постигне международно споразумение за намаляване на въглеродните емисии. Джонсън допълни, че ще използва присъствието си в Египет, за да сподели как той лично вижда нещата в борбата с климатичните промени.

Когато преди няколко дни беше съобщено, че Джонсън смята да пътува до Египет, това бе изтълкувано от мнозина като косвена критика към Сунак, че отказва участие, както и като опит на Джонсън да продължава да бъде сред политическия елит и да гради репутация след неуспешния му опит в надпреварата за нов лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна