Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският премиер Сунак ще присъства на климатичната среща на върха в Египет

Риши Сунак, британски премиер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Риши Сунак ще присъства на климатичната лидерска среща следващата седмица в Египет (COP27), като това представлява пълен обрат на предишните очаквания, че премиерът на Обединеното кралство ще пропусне глобалната среща на върха за климата поради "други неотложни вътрешни ангажименти".

В съобщение в "Тиутър" в сряда Сунак потвърди, че ще присъства на годишната среща на върха в Шарм ел-Шейх в Египет, която ще се проведе от 6 до 18 ноември и която ще събере световните лидери за обсъждане на глобалната климатична криза.

"Няма дългосрочен просперитет без действия срещу изменението на климата. Няма енергийна сигурност без инвестиране във възобновяеми източници“, написа той в "Туитър" и добави:

"Ето защо ще присъствам на срещата COP27 следващата седмица, за да предам наследството на Глазгоу за изграждане на сигурно и устойчиво бъдеще", посочи той, имайки предвид шотландския град, който беше домакин на миналогодишната среща на върха COP26.



Миналата седмица Даунинг стрийт каза, че Сунак няма да може да присъства на климатичната среща на върха поради "належащи вътрешни ангажименти".

По-рано днес стана ясно, че и бившият британски премиер Борис Джонсън е потвърдил, че ще участва в климатичната конференция в Египет следващата седмица след получена покана от организаторите.

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени