Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георг Георгиев: В комуникация с Украйна ще сме адекватни на нейните искания

Наталия Лулчева, бесарабска българка: Решението на парламента ме зарадва

Георг Георгиев
Снимка: БГНЕС

"В комуникация с украинската страна ще разберем какви са нейните потребности. Няма как нещо, което не ни е поискано, да го предоставим, и обратното. Комуникацията между нас и Украйна ще бъде налице, за да сме адекватни на исканията на страната и да предоставим това, което можем, но и това, което се търси... С проекта на решение от страна на Народното събрание се цели да се излъчи политическия сигнал. Политическата воля за отпушване на с месеци забавян процес. Направеното днес в парламента трябваше да бъде направено преди месеци". 

Това каза пред БНР Георг Георгиев, депутат от ГЕРБ и член на комисията по външна политика. 

И подчерта, че няма да бъде задача на политиците да убеждават експертите, че държавата ни е уязвима, ако продължи да поддържа старото съветско въоръжение

"Ние сме изложени на прекалени рискове. Ако не пристъпим към модернизация и към приобщаване на армията ни към способностите на съюзниците ни в НАТО, това може да доведе до затруднение в бъдеще по отношение на нашата сигурност. В този процес България разчита на обновление на собствения си капацитет... Ние трябва да бъдем адекватни на съюзите, в които се намираме, но и да познаваме добре нуждите си. Нуждите на България са свързани с нуждите на НАТО, на ЕС. За да можем да бъдем адекватни, ние трябва да сме модерно оборудвани. Това може да стане, когато се докажем като лоялен партньор и съпричастни с каузите, в които нашите съюзни организации участват", допълни Георгиев в предаването "Нещо повече". 

Той посочи, че от ГЕРБ-СДС са положили усилие върху България да не бъде залепено незаслужено петно

"С черпенето на позитив има и отговорност, която да се носи". 

Наталия Лулчева е бесарабска българка, една от подписалите писмото до Президентството, Министерския съвет и Народното събрание, с което поискаха България да не ги изоставя, а да даде оръжие на Украйна: 

"Днешното решение на парламента ме зарадва. Шикалкавенето досега беше тежко за мен". 

По публикацията работи: Лозина Владимирова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна