Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росина Петрова: Фалшивите новини се прицелват в критични за обществото теми

"Трудно може опроверганата информация да стане толкова популярна, колкото фалшивата новина"

Снимка: Pixabay

"Фалшивите новини са целенасочено манипулирана информация, чийто автор иска да заблуди аудиторията. Това не е просто грешка в информационния поток. Целта е да се създаде страх, несигурност и разделение. Фалшивите новини винаги се прицелват в най-критичните теми за обществото."

Това поясни в предаването "Хоризонт до обед" журналистът от БНР Росина Петрова, редактор в програма "Хоризонт" и член на Екипа за проверка на фактите на Националното радио.

Екипът на БНР за проверка на фактите следи сайтове за фалшиви новини, както и групи в социалните мрежи, за да противодейства на фалшивите новини. 

За целта екипът премина през специализирано обучение, част от проект, който БНР реализира с Европейския институт, и в който надгради уменията за откриване и опровергаване на фалшиви новини." /проектът "Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда" (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF).

"За съжаление, трудно може опроверганата информация да стане толкова популярна, колкото фалшивата новина. Това е голям проблем, защото каналите са различни", посочи Росина Петрова.

Журналистически написаният текст - опровержение спазва определени стандарти, докато фалшивата новина залага на гръмки заглавия и е много по-атрактивна, отбеляза журналистката.

Тя изтъкна още, че групи във Фейсбук при натрупването на определен брой последователи биват продадени и променят предназначението си тихомълком, като така членуващите в нея започват да получават във фийда си "вид пропаганда, без значение на каква тема".

Дезинформация идва освен от политиците, така и от известни личности с много последователи в социалните мрежи, които са лидери на мнение, т.нар. инфлуенсъри.

"Хората, които ги харесват, смятат, че това, което те казват, или правят, е правилно."

Практични съвети как да се разпознават фалшивите новини чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна