Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ и ПП се срещат: Подкрепа за политики или подкрепа за правителство?

ГЕРБ и "Продължаваме Промяната" се срещнаха в парламента за пръв път след предсрочните избори.

Разговорите между двете партии бяха открити за медиите, а двете формации говориха в конструктивен диалог.

В началото на срещата председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова обяви, че се надява на откровен диалог на срещата, за да търсят консенсус по различните приоритети и политики на двете партии - увиличение на пенсиите, на минималната работна заплата, енергийни помощи, цените на горивата, подкрепа за бизнеса.

"Водени от разбирането, че е редно да приключим противопоставянето на предизборните кампании и да се търсят възможности за търсене на консенсус организирахме тази среща и на заявените от нас и вас възможности за търсене на баланс", посочи тя и призова представителите на "Продължаваме Промяната" за максимално широк консенсус, "за да търсим възможности България да се възстановява от кризите".

Атанасова посочи, че от ГЕРБ-СДС имат разработена програма в темата правосъдие, "както и имаме сериозен анонс на повече от 4 страници мерки в областта на наказателното право, административно производство, и институционалните мерки, които предлагаме".

"С темата здравеопазване всички трябва да се ангажираме също. Въпросът със заплащането на българските медици е стигнал до точка, в която да обявяват мълчаливи протести, вероятно скоро ще пристъпят и към ефективни стачни действия. При всички положения ще намерите консенсус и по точката за тавана на цената на тока за българския бизнес, но в друг размер над 200 лева и това е проектът на решение, който днес ще обсъдим на извънредното заседание на НС", каза тя.

Десислава Атанасова настоя, че и темата за сигурността е важна, като изрази съболезнования към близките и колегите на българския граничен полицай, който загина в престрелка снощи на браздата с Турция. 

"Темата за българската култура, спорта, туризма, темата за регионалното развитие са важни теми също. Безспорно е, че ако искаме да има работеща икономика, ние трябва чрез подем в инфраструктурата да обвържем инвестициите в България с една развита инфраструктурна среда. Ако сте съгласни нека това да е първата ни среща, която първо ще изрази базов консенсус по приоритетите и после да работим в по-широки или тесни експертни групи, които да направят изчисленията кое е възможно и кое не, без да оставяме настрана темата за социалната политика, за подкрепата на доходите за младите семейства", отбеляза тя.

От своя страна съпредседателят на ПП Кирил Петков благодари на ГЕРБ за поканата и за формата на провежданата среща. 

"Искам да ви уверя, че дойдохме, продължавайки нашите принципи и обещания за конструктивен диалог. Двата принципа, които ни водят - обещанията преди изборите трябва да ги изпълняваме и след това и вторият - да направим всичко възможно да намерим решения за гражданите. Да бъде ясно - това не е разговор за подкрепа на първия мандат, не искаме да ви даваме грешни очаквания. Няма да подкрепим първия мандат", каза той.

"Ако се сложат правилните икономически параметри, 16 политики са в синхрон, без да трябва да правим компромис между бюджетна рамка и дефицит под 3% и възможността за всички тези социални плащания, които сме заложили", пресметна Петков и продължи: "Оттук нататък може да очаквате от нас разговор по всички важни политики и проблеми на хората, в този формат".   

Другият съпредседател на "Продължаваме Промяната"“ Асен Василев посочи, ме от партията му не обичат да хвърлят числа без да си направят предварително сметката и разчетите. 

В слайдове, взети от правителството от август месец, той обърна внимание на БВП при този дефицит, който е 154 милиарда.

Василев обясни, че това, което се случва след излизането на тази макрорамка, е, че НСИ излезе с ревизирани данни, на база на които Министерство на финансите ревизира с над 7 милиарда БВП за тази година.

"Тази ревизията обаче не включи данните за първо шестмесечие, където знаем, че ръстът на БВП не е 2,9, а е 5,3 и 4,8 за двете тримесечия, т.е. около 5%, и може да се очаква ръст за годината около 4% на БВП", пресметна той и допълни, че не е включена и прогнозата за инфлацията.

По думите му в актуализацията им е заложен БВП от 150 милиарда, а реално можем да очакваме 165 милиарда.

Делян Добрев от своя страна каза, че има причина бюджетът да се внася само от МФ: "Тази ваша прогноза се разминава рязко както с МФ, така и с БНБ".

"Пишем го 250 млрд. за догодина БВП-то и получаваме 3% излишък, много хубаво звучи, само че това не се прави в Народното събрание", подчерта той и добави, че това е сватбарско наддаване по отношение на БВП, на ръста, на разходите.

----------------------------

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бе големият отсъстващ от разговорите, защото не искаше да "възпали" срещата. А в навечерието на разговорите между първата и втората политически сили Даниел Лорер коментира, че първи мандат на ГЕРБ е изключен и че ще обсъждат политики, а не коалиция. 

Преди дни от ГЕРБ увериха, че предстоят разговори и с останалите парламентарно представени партии.

По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна