Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ева Квартет" – мистерията на женското камерно пеене (видео)

“Ева Квартет“ е българска певческа формация за фолклорна музика. Създадена е от диригента Милен Иванов и четири певици от световноизвестния хор "Мистерията на българските гласове". В състава на формацията влизат – Гергана Димитрова (сопран), София Янева (мецосопран), Евелина Спасова (алт), Даниела Стоичкова (контраалт) – фолклор от Кюстендилски регион.

“Ева Квартет“ са сред Българските посланици на културата за 2021 г.

Диригент на квартета е Милен Иванов. Репертоарът на "Ева Квартет" се състои от обработки на народни песни, написани специално за тях, както и от автентични народни песни. Изпълняват и творби на изявени български композитори като Филип Кутев, Красимир Кюркчийски, Стефан Мутафчиев, Николай Кауфман, Стефка Кушлева и др. Голямо значение четирите певици отдават и на църковно-славянската музика.

Квартетът е основан през 1996 г., две години след като певиците се запознават на конкурс на "Мистерията", на който и четирите са одобрени. Първият им успех е през 1998 г., когато швейцарският продуцент Марсел Селие включва четири техни песни в четвъртия компактдиск от поредицата "Le Mystere Des Voix Bulgares“. Друго постижение е включването на песента „Радке, мама, Радке“ в сборния албум със световна етно музика "Spiritus“, издаден от PolyGram. Благодарение на него "Ева Квартет“ се нарежда до световноизвестни имена като Дийп Форест, Андреа Бочели и Горан Брегович. През 2000 г. записват съвместен албум с Илия Луков, наречен "Камбана“.

Първият самостоятелен албум на формацията е издаден през 2001 г. и озаглавен "Български фолклорни дарове“. Той съдържа 16 фолклорни песни, 5 църковно-славянски песнопения и 2 ремикса. На следващата година излиза вторият им албум, наречен „Хармонии“, съдържащ както автентична и обработена фолклорна музика, така и авторски произведения на основата на църковните песнопения. През 2012 година излиза третият албум на „Ева Квартет“, озаглавен „Арката“. Той е съвместен проект със световноизвестния музикант Хектор Зазу и се смята за един от най-мащабните проекти в световната етно музика.

“Може би заради дългогодишната ни работа и затова, че вече толкова години сме се съхранили един до друг. Ние сме заедно вече 25 години. Затова, че имаме много стойностен репертоар и не пристъпваме нашите принципи“, казва в ефира на “Нашият ден“ Евелина Христова от “Ева Квартет“.

“Успоредно с работата в “Мистерията на българските гласове“ създадохме и “Ева Квартет“, тъю като това беше една музикална идея и нещо, което правехме в музикалното училище с Милен  с мои съученички, но решихме, че можем да го издигнем на по-високо ниво, когато разказва в ефира на “Нашият ден“ Гергана Димитрова от “Ева Квартет“ и допълва:

“Самите ние осъзнахме и разбрахме, че това е нещо, което ни носи едно друго усещане и удовлетворение. Камерната музика ни изгражда като музиканти и изпълнители на едно много високо ниво“.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

Квартетът има участия на множество български и световни музикални фестивали:

  • „Tranz and Folk Fest“ – Рудолщадт, Германия;
  • „Voice mania“ – Виена, Австрия;
  • фестивала за етно музика в Плауен, Германия (с втора награда);
  • международния музикален фестивал в Япония;
  • Европалия“ в Брюксел, Белгия;
  • Аполония“, Созопол, България.
По публикацията работи: Зоя Димитрова

Горещи теми

Войната в Украйна